Na najlepši način obeležen Svetski dan Roma (VIDEO)

08. april 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila, s ciljem da se ukaže na probleme Roma koji, iako u Evropi žive u velikom broju, nemaju posebnu nacionalnu državu već postoje kao najveća etnička manjina na starom kontitnentu. Danas podsećamo na zanimljivu kulturnu tradiciju ovog naroda, predstavljajući video materijal nastao u režiji srbobranskog Doma kulture i produkciji našeg portala.

Međunarodni dan Roma, treba da bude dan proslave romske kulture, što je u ovom video materijalu na lep način i prikazano, ponajviše zahvaljujući mladom amaterskom glumcu Uglješi Surdučki, koji govori delove teksta iz knjige Mike Antića, “Garavi sokak”, dok je za koreografiju i scenografiju bila zadužena plesna grupa „Zvezdice“.

Želimo da upoznate barem kratku istoriju Roma, jer na taj način upoznajete i njihovu zajednicu, njih same, njihovu kulturu, jezik i običaje, kao i način ponašanja unutar šire društvene zajednice. Istorija Roma je uglavnom nepoznata za šire društvo i mnogi smatraju da je to narod koji nema svoju istoriju i tradiciju. Možda je to jedan od suštinskih problema, što Rome drugi većinski narod, sa kojim ima suživot, ne razumeju u dovoljnoj meri. Međutim, Romi imaju svoju istoriju, jezik, kulturu i običaje, kao i svi drugi narodi.

Facebook Komentari