Predsednik Odbojkaškog saveza u poseti Srbobranu

06. april 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Odbojka, Sport

Zoran Gajić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, boravio je danas u radnoj poseti opštini Srbobran, gde je vodio razgovore sa predstavnicima lokalne samouprave, ali i čelnim ljudima odbojkaških klubova.

Gajić je prvo prisustvovao sastanku u kancelariji predsednika opštine, gde je došao u društvu predsednika Vojvođanskog saveza Petra Bogunovića, imao neformalan sastanak sa domaćinom, Radivojem Debeljčkim, a bili su prisutni i zamenica predsedika Milica Zarić, član Opštinskog veća zadužen za sport Jovica Andrić, direktor Centra za sport i turizam Slobodan Subić, predsednik ŽOK “Elan Volley” Boško Popović i predsednik OK “Mladost” Aleksandar Jojkić.

Nakon sastanka dvojica predsenika, pokrajinskog i republičkog Odbojkaškog saveza, uručili su predsednicima dva lokalna Odbojkaška kluba poklone u vidu lopti i sportske opreme, a zatim se Zoran Gajić obratio i novinarima.

“Poseta Srbobranu deo je šire strategije razvoja odbojke na kojoj moj tim i ja radimo poslednjih pet godina. Obilazimo dosta manjih mesta i opština u kojima postoje, uslovno rečeno, manji klubovi i gledamo kako možemo da pomognemo njihov razvoj, jer baš iz ovakvih sredina dolaze najveći talenti koji kasnije prave velike rezultate sa nekim poznatijim klubovima i kasnije sa reprezentacijom. Zanimamo se za to kako funkcionišu naši klubovi, obavezno posetimo i lokalnu samoupravu gde kroz razgovor sa svim ljudima koji su relevantni činioci sistema, saznajemo gde su mogući problemi i šta se može učiniti da situacija za odbojku bude bolja. Volim da obilazim klubove u manjim sredinama, jer i sam potičem iz jedne takve u kojoj sam počeo da treniram odbojku kao mlad, i svestan sam da je tu uvek jedna čestita priča koju guraju veliki entuzijasti. Bez klubova kao što je ‘Mladost’ iz Turije, čijih uspeha i velikih igrača se ja dobro sećam, ne bi postojao ni sam savez.

Veoma sam zadovoljan sportskim kapacitetima koje sam video u Srbobranu i Turiji, i raduje me što ova sredina ulaže u sport i što se baš mnogo dece bavi sportom. Ono što je takođe neobično, a nije slučaj u drugim mestima, da i pored nekoliko sportskih sala nema dovoljno slobodnih termina. Mnogo je klubova, veliki broj sportista različitih starosnih uzrasta i svi žele da treniraju. Pričali smo danas o tome, dao sam neke predloge i nadam se da će se to rešiti. Mi smo, ispred saveza, danas donirali klubovima sportsku opremu i po pet odbojkaških lopti, što je deo projekta. Ne postoji klub u Srbiji, ni u najnižoj ligi, da od nas nije dobio bar lopte, a izlazimo u susret i oko plaćanja suđenja i dr. To nikad pre nije bilo, a evo mi smo i u ovim kovid uslovima smogli snage da obezbedimo lopte”, otkrio nam je Zoran Gajić.

Izjavu za medije dao je i predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački: “Nama je apsolutno velika čast što možemo da ugostimo jednog od naših najboljih odbojkaških trenera svih vremena, a danas predsednika Odbojkaškog saveza Srbije. Razgovarali smo danas o različitim temama, razvoju opštine, privredi, razmenili smo mišljenja, ali fokus je prvenstveno bio na sportu, odnosno na odbojci. Mi se ponosimo time što ulažemo mnogo u sport, što iako nismo opština sa velikim brojem stanovnika imamo 23 sportska kolektiva u 15 sportova, i što u njima trenira oko hiljudu registrovanih sportista. Zadovoljni smo što se svake godine u sportske aktivnosti uključuje sve više dece. Trenutno u dva odbojkaška kluba trenira oko stotinjak dece, a posle ove posete i pozitivnih pomaka koje će ona napraviti, nadamo se da će taj broj biti i veći”, rekao je nakon sastanka predsednik Debeljački, koji je pomenuo da je sa svojim gostom razgovarao i o vremenu kada je Srbobran bio značajna tačka na mapi nekadašnje države, kada su u pitanju sportski kapaciteti.

Deo te priče bio je i hotel Elan, koji odavno nije u funkciji i predstavlja samo problem, jer je ruina u centru naselja. Obezbeđivanjem smeštajnih kapaciteta, odnosno revitalizacijom zgrade starog hotela, Srbobran bi ponovo mogao da bude mesto u kom će se održavati velika sportska takmičenja, pripreme klubova, reprezentacije i slično, zbog čega se u lokalnoj samoupravi nadaju da će u nekoj bližoj budućnosti rešiti ovo otvoreno pitanje.

Po obilasku sportskih dvorana i razgovora koje su imali sa gostima iz Odbojkaških saveza, svoje utiske su izneli i predsednici Odbojkaških klubova, prvi je to učinio Boško Popović iz srbobranskog Ženskog odbojkaškog kluba “Elan Volley”. “Izuzetno mi je drago da smo imali priliku da ugostimo gospodu Gajića i Bogunovića, jer nam je zajednički cilj napredak odbojkaškog sporta, kako muškog tako i ženskog. Mi već imamo dobru saradnju sa Odbojkaškim klubom ‘Mladost’ iz Turije, a danas smo razgovarali kako bi smo zajednički pospešili odbojku u opštini u saradnju sa Odbojkaškim savezom. Postoje dobre ideje koje treba realizovati, postoji dobra volja predsednika opštine da se to i učini, da se u skladu sa mogućnostima pomogne klubovima, što me svakako raduje i mislim da se možemo nadati nečem boljem u budućem periodu”, otkrio nam je Boško Popović, a zatim je svoj stav o istoj temi izneo i predsednik turijskog kluba, Aleksandar Jojkić.

“Velika je stvar ugostiti čoveka koji je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Olimpijadi. Gospodin Zoran Gajić bio je danas raspoložen za razgovor o svemu, otvorili smo zaista puno tema, sve se uglavnom tiču razvoja odbojke, pokrenuli smo i neke teme koje se tiču rukovodstva opštine Srbobran, gde smo naišli na dobar odziv. Želja je rukovodstva Odbojkaškog kluba ‘Mladost’ iz Turije da se odbojka razvija na teritoriji cele opštine, zbog čega smo pokrenuli treninge u Srbobranu, imamo dva termina u ‘Zmaj Jovinoj’ školi, na kratko je prekinut rad zbog pandemije. Takođe za starije dečake organizovali smo treninge u Turiji, obezbeđen je autobuski prevoz iz Srbobrana, ali je takođe zbog epidemije nastao problem kad su škole prešle na onlajn nastavu, jer tad nije bilo prevoza posle treninga, za Srbobran. Predsednik opštine je rekao da će taj problem vrlo brzo biti rešen, nakon čega više neće biti smetnji da nastavimo sa treninzima za decu iz Srbobrana. Verujem da će nakon današnjeg sastanka muška odbojka u našoj opštini biti u jednoj pozitivnoj ekspanziji”, istakao je Aleksandar Jojkić.

 

Facebook Komentari