Saradnja usled koje će se Krivaja razbistriti

02. april 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Autohtona vojvođanska reka Krivaja na udaru je zagađivača već duže vreme zbog čega je u njenom donjem toku, koji prolazi kroz opštinu Srbobran, ekološka situacija često alarmantna. Deo problema uskoro će biti otklonjen, rad lokalnih ekologa doneo je rešenje, kafilerija iz Bačke Topole će umesto u reku od sad otpadne masnoće isporučivati bioenergani u Vrbasu.

Ovo rešenje se bukvalno i samo nametalo, masnoća iz kafilerije biće pretvorena u električnu energiju umesto da završava u reci, što je dobitna kombinacija za sve. Dobar deo zasluga pripada Ekološkom pokretu Vrbasa, organizaciji na čiju su sugestiju otpadne masnoće počele da se koriste u bioenergani. Oko 80 odsto otpadnih voda koje izađu iz kafilerije “Žibel” poslužiće kao energent za proizvodnju struje u fabrici biogasa “Mirotin-Energo” u Vrbasu, dok će se ostatak odvoziti u lagune (taložna polja) farme svinja u Njegoševu i služiti za đubrenje njiva.

Kafilerija je na još jedan način zaštitila živi svet reke Krivaje i to tako što umesto da stočnu krv ispusti u vodotok, ona se prerađuje. Ovo je važno zbog toga što kad se nađe u vodi, krv vezuje kiseonik za sebe, čime pravi veliku štetu. Dodatno dobra vest je i to da će Bačka Topola tokom leta pustiti u rad gradski prečistač otpadnih voda, koji će rešiti dobar deo zagađenja ove 109 kilometara duge reke, koja se najviše zagađuje baš na svom početku, u Bačkoj Topoli.

Ovo naravno ne znači da će se problem zagađenja rešiti potpino, ali je dobar početak. Potrebno je izgraditi još prečistača, usmeriti sve utpadne vode do njih, nadoknaditi manjak vode u reci tokom letnjih meseci i na kraju osvestiti i same građane da vode računa o krivudavoj lepotici. Postoje najave realizacije nekih projekata koji bi značajnije mogli popraviti sliku, ali o njima će se govoriti kada bude izvesno da će zaživeti. Do tad će aktivisti bdeti nad Krivajom, kažu u Ekološkom pokretu Vrbasa.

Izvor: www.novosti.rs

Facebook Komentari