Izložba koja neguje tradiciju proslavljanja Uskrsa

30. mart 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Srbobranski Klub za negovanje tradicije svih naroda i narodnosti sa područija na kom živimo postoji već 26 godina i svojim načinom delovanjem u lokalnoj zajednici postao je dobro poznat građanima, a juče su izložbom u Domu kulture, članice kluba, samo podsetile publiku na to da je negovaje tradicije moguće i u uslovima epidemije.

Povodom predstojećeg Uskrsa organizovana je izložba u Galeriji Ustanove kulture kojoj su prisustvovale uglavnom dame, kojima je predstavljeno sve ono što prati, ili je nekada pratilo, proslavu najvećeg hrišćanskog praznika. Izložbu je otvorila Angela Robotka, predsednica kluba: “Naš klub tokom godine ima mnogo aktivnosti koje organizuju naše brojne sekcije, glumačka, horska, grupa za izradu rukotvorina, imamo radionice koje neguju stare zanate gde decu učimo zaboravljenim veštinama; pa je tako i današnja izložba plod jednog zajedničkog rada više naših članova. Naš klub je poznat i po nekim manifestacijama, kao što je ‘Žetva’, zatim tabor za decu, koji je dosad organizovan tokom zimskog raspusta, a ove godine smo morali da ga prebacimo za leto zbog epidemije. Žene koje učestvuju u organizovanju ovih aktivnosti tokom cele godine učestvuju u izradi ručnih radova, neki su direktno vezani za praznike, kao što je Uskrs, i danas te naše ručne radove predstavljamo našim sugrađanima. U ime članica se zahvaljujem Domu kulture što nam je omogućio da priredimo izložbu, nama to mnogo znači, a takođe se zahvaljujemo i Opštini Srbobran koja nas u radu konstantno pomaže. Hvala i zamenici predsednika, Milici Zarić, što je svojim prisustvom uveličala svečanost otvaranja Uskršnje izložbe”, rekla je Angela Robotka.

U prostoru galeriji prikazani su razni predmeti koji su vezani za praznik, kao što su jaja ukrašavana na najrazličitije načine, prikazan je šareni vez sa motivima zečeva, cveća i proleća, verski motivi, prikazan je i takozvani “beli vez”. On je posebno značajan za pripadnike mađarskog naroda u Srbobranu, jer je duboko utkan u identitet ovdašnjeg stanovništva, za šta je gospođa Robotka rekla kako je ponosna što članice kluba to umeju da rade. Tu su naravno i tradicionalno ukrašeni upotrebni predmeti iz domaćinstva: kecelje, stoljnaci, jastučnice i dr.

Direktorica Doma kulture, Sonja Stojnović, izrazila je lično zadovoljstvo što je Ustanova koju vodi u prilici da u uslovima kada nema društvenih događanja, upriliči jedan ovakav skup, te je pozvala građane Srbobrana da dođu u Galeriju i vide izložbu. Posete su moguće radnim danima u periodu od 8.00 do 20.00 časova.

Facebook Komentari