Potpisivanjem ugovora 15 porodica dobilo dom

17. mart 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Na zadovoljstvo svih uključenih strana danas su u zgradi opštinske uprave potpisani ugovori za 15 kuća na teritoriji opštine Srbobran, čijom kupovinom se trajno rešava stambeno pitanje za jednak broj porodica izbeglih i prognanih tokom ratova na prostoru bivše države.

Ugovore su potpisali, u ime Opštine Srbobran, predsednik Radivoj Debeljački, Članovi porodica kojima su odobrena sredstva za kupovinu nepokretnosti, kao i dosadašnji vlasnici istih. Za ove potrebe srbobranskih porodica Sekretarijat za izbeglice obezbedio je, iz fondova Evropske Unije, 165.000 evra, a novac je dodeljen porodicama: Žegarac, Babić, Kozomara, Radulović, Ciganković, Mihajlović, Ratkovica, Veselinović, Bugarić, Stojaković, Manojlović, Stanojević, Vajkanović, Daničić i Janjanin. Pored navedenih porodica sredstva, iz Regionalnog stambenog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica, će dobiti naknadno još dve porodice.

Pre potpisivanja ugovora, predsednik Debeljački čestitao je porodicama koje će najzad dobiti svoj krov nad glavom, ali ih je i pozvao da se i za sve drugo što ih možda tišti, slobodno obrate svojoj lokalnoj samoupravi koja će, ako je to u njenoj mogućnosti i nadležnosti, pokušati da reši problem.“Veoma je značajno da rešavamo ovu vrstu problema, zahvalni smo na prilici da učestvujemo u programu i danas sklopimo ove ugovore, sve zahvaljujući Vladi Srbije i Komesarijatu za izbeglice i migracije, kao i svu podršku lokalne samouprave koju smo obezbedili. Dodeljujemo 15 kuća, uz najavljeno proširenje za još dve kuće, a vrednost ugovora koje smo danas potpisali je 165.000 evra. Kroz ovaj i slične programe obezbedili smo više od 50 kuća za izbegličke porodice i došli smo do momenta da možemo da kažemo da smo pri kraju u rešavanju stambenih problema izbeglih lica. Kroz druge programe uspeli smo da obezbedimo i više od 80 paketa građevinskog materijala za unapređenje uslova života ovih ljudi, što je potvrda da smo kao lokalna samouprava dobro reagovali pri ovim pozivima i uspeli da obezbedimo podršku za naše sugrađane. Siguran sam da smo na ovom polju i visini sredstava koje smo realizovali u ovoj oblasti, jedna od najboljih opština u Srbiji”, konstatacija je predsednika Debeljačkog.

Kako sredstva, koja se ovim programom odobravaju, ne prelaze vrednost od 11.000 evra, 9.500 za kupovinu i 1.500 za reparaciju i opremanje kuće, mnogi potpisnici ugovora su morali lično da obezbede dodatni novac, jer cene kuća umeju značajno da prelaze odobrenu sumu. Neki su za ove potrebe ulagali ličnu ušteđevinu, ili su podizali kredite kod banaka, ali nikako taj udeo nije smeo da prelazi 50 odsto iznosa koji se odobrava. Uz to, najviše raduje činjenica da se odobrena sredstva daju bespovratno, što i jeste prava pomoć, jer se stambeno pitanje ovih ljudi rešava bez zaduživanja kod države.

Facebook Komentari