KOŠARKAŠKI DERBI ZA PAMĆENJE

14. mart 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: košarka, Sport

Verovatno da nikada do sad za jednu košarkašku utakmicu u Srbobranu nije vladalo toliko interesovanje kao za prvi opštinski derbi koji je sinoć odigran u lokalnoj sportskoj dvorani. Susret OKK “Srbobran” i KK “Akademik” bio je derbi u pravom smislu te reči, apsolutno neizvesno od početka do kraja uz ogromnu požrtvovanost igrača oba tima.

Poveo je “Akademik” na startu meča i uspevao je da zadrži minimalnu prednost veći deo prve dve četvrtine (21:23, 17:18). Nakon pauze na poluvremenu “Srbobran” se vraća sa konkretnijim rešenjima i tad meč postaje još zanimljiviji, nastaje rezultatska klackalica i tu četvrtinu ova ekipa rešava u svoju korist, uz koš razlike na semaforu. Poslednja četvrtina jednako je bila neizvesna, ali pred sam kraj “Srbobran” uspeva da napravi malo veću razliku i uz ogroman trud je zadržava do isteka poslednje sekunde, zahvaljujući preciznim šutevima Jovana Antića sa linije penala.

Sigurno je da je sinoćna utakmica pokazala da se u Srbobranu igra najbolja košarka ovog ranga takmičenja, na žalost samo jedan tim može da pređe u Prvu regionalnu ligu. “Akademik” ovim porazom gotovo da gubi svaku šansu, dok je “Srbobran” učvrstio liderski poziciju i mirniji ulazi u naredno kolo.

U listu strelaca upisalo se samo četiri igrača pobedničke ekipe, momcima ponovo nije išao šut, dok je Antić i pored lošijeg šuta ponovo uspeo da bude najkorisniji u timu sa 36 poena od čega veliki deo čine trojke, čak 5. Samardžić je postigao 31 poen, 3 trojke, Trninić koji je doneo timu prvih 7 poena u igri i tako razbio početni maler ekipe, ukupno je upisao sebi 13 poena, dok je Nikola Babić dao 3 poena, trojku koja je po mnogima prevagnula utakmicu na stranu “Srbobrana” jer je došla u trenutku kad se sve lomilo. Vukomanović, najskočniji igrač, rano je sakupio 4 lične greške, zbog čega je morao na klupu do sredine četvrte četvrtine, njega je na terenu menjao Subić , koji je odradio odličan posao pod košem, iako je “Akademik” na poziciji centra mnogo jači.

Uzavrela atmosfera na terenu i oko njega nikako nije mogla da dovede do ekscesnih situacija, što je na svim derbijima očekivano, ipak se radi samo o velikom sportskom rivalitetu i želji da se na domaćem terenu oba tima pokažu u najboljem svetlu. U prilog tome govori i izjava trenera pobedničkog tima, Jovana Andrića, koji ima veliki respekt prema igračima “Akademika”. “Bio je ovo pretežak meč! Čestitke mojim momcima, zaista sam presrećan. Znali smo da će ovo biti najteža utakmica jer ekipa ‘Akademik’, uz ‘Bagljaš’, ima najbolji roster. Uz to motiv im je u ovom meču bio velik tako da nam ni malo nije bilo lako. Naravno i kod nas je emocija pre utakmice bila sve prisutna, prvenstveno kod mene, a uspeo sam to da prenesem i na igrače. Borba je bila rovovska, svih 40 minuta igre, a u takvim uslovima ‘Akademik’ je u prednosti jer zbog velikog broja kvalitetnih igrača mogu mnogo rotacija da naprave, bukvalno svih 12 momaka im igra na zavidnom nivou. To kod nas nije slučaj, nama fali ta dubina. Pored navedenog, primetno je da ekipe neguju dva potpuno različita stila košarke. 

Pre početka utakmice jedino što je nas zanimalo jeste pobeda po svaku cenu, makar i sa pola koša razlike. Nemanja Trninić, koji je od lekara dobio zabranu treniranja 2-4 nedelje zbog povrede, i koji cele nedelje nije trenirao, insistirao je da večeras zaigra i pokazalo se da bez njega ne bismo uspeli da pobedimo. Pohvaljujem i Slobodana Subića koji je odigrao izvanredno, zahvaljujući njemu smo igrali hladne glave, iskusno i smireno. Ako nastavimo do kraja sa igrom koju smo imali do sad verujem da ćemo uspeti da ostvarimo cilj. Jedina ekipa koja nam je blizu je ‘Sport’s World’, bežimo im dva boda jer smo ih dva puta pobedili i to ubedljivo. Oni ne mogu direktno da nas ugroze, već je sve do nas, samo treba da ostanemo oni pravi.

Ekipi ‘Akademik’ čestitam na odličnoj igri, mislim da su večeras imali svoj najbolji meč i želim im svu sreću u nastavku takmičenja. Što se tiče našeg daljeg takmičenja, slede nam dva teška gostovanja, a prvo je u Beočinu. Reč je o ozbiljnoj ekipi koja je na svom terenu uspela da pobedi ‘Akademik’, što mislim da dovoljno govori o njima. Upitanju je jedna borbena ekipa, atipična igra sa vrlo niskom postavom, i moram reći vro grubo igraju. Do sad smo napravili skor od 17 pobeda bez poraza, želimo da nastavimo u tom maniru, da probamo savršeno završiti sezonu, a kad imate besprekoran učinak onda svi timovi protiv vas žele da se dokažu”, rekao je nakon utakmice trener Jovan Andrić.

OKK “Srbobran” je pobedu u lokalnom derbiju proslavio uz vatromet i zajedničku večeru, za šta su zaslužni sponzori iz Srbobrana koji verno prate uspehe domaće ekipe. Zbog velike zainteresovanosti Srbobranaca za ovu utakmicu ista je uživo prenošena na našem youtube kanalu, gde je možete pronaći i sad, ukoliko ste je sinoć propistili.

Facebook Komentari