Akcija: VEŽI POJAS, NE PREKIDAJ ŽIVOT! (video)

08. mart 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Saobraćaj

Danas smo posetili Policijsku stanicu Srbobran sa namerom da se informišemo na koji će način lokalna saobraćajna policija uzeti učešće u međunarodnoj akciji kontrole vozača i povećanju bezbednosti na putevima.

Sagovornik na ovu temu bio nam je vođa saobraćajnog sektora prve kategorije PS Srbobran, zastavnik prve klase policije Željko Grozdanić, koji je rekao sledeće: “U vremenu od 8. do 14.03.2021. godine sprovešće se međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja usmerena na otkrivanje prekršaja nekorišćenja sigurnosnih pojasa na način koji je predvideo proizvođač vozila kao i nepropisnog korišćenja telefona za vreme vožnje. Cilj akcije je uticaj na svest vozača da prilikom vožnje koriste sigurnosni pojas kako na prednjem tako i na zadnjem sedištu, odnosno da mobilni telefon koriste isključivo uz opremu koja omogućava korišćenje telefona bez angažovanja ruku.

Krajnji cilj je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i posledicama u istim, s oozirom da ne poštovanjem ovih propisa, dolazi do povređivanja velikog broja vozača odnosno putnika u vozilu. Te posledice su na žalost često veoma teške, dolazi do stradanja vozača odnosno putnika, ili se zadobijaju povrede koje su opasne po život. Zakonom o bezbednosti saobraćaja za prekršaje ne vezivanja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona predviđena je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Apel za sve vozače i putnike u vozilu je da koriste sigurnosni pojas i time direktno utiču na smanjenje stradanja vozača i putnika u saobraćajnim nezgodama”, saopštio nam je Željko Grozdanić.

U sklopu akcije bila je planirana i posebna tribina pod nazivom “Veži pojas, ne prekidaj život”, čiji cilj je bio edukacija učenika završnih razreda srbobranske Gimnazije i ekonomske škole “Svetozar Miletić”. Predavač na ovu temu trebao je da bude predstavnik iz Agencije za bezbednost saobraćaja, ali je tribina na žalost otkazana pošto ove nedelje nema ni redovne nastave u srednjim školama na teritoriji cele države, kao preventivna mera Vladinog kriznog štaba u borbi protiv širenja virusa Covid 19.

Kao deo akcije u kojoj se pažnja skreće i svim drugim našim građanima, učesnicima u saobraćaju, postavljeni su bilbord plakati kako bi se i na taj način probudila svest o važnosti pravilnog korišćenja sigurnosnih pojaseva i bezbedne upotrebe telefona u vožnji. Uz podršku lokalnih samouprava, kampanju su zajednički pokrenuli Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Facebook Komentari