KOBASICIJADA – Najveća humanost dolazi u najteža vremena

27. februar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, udruženje

Kobasicijada u Turiji je manifestacija čiji naziv je mnogima sinonim za obaranje rekorda, sama činjenica da je kobasica svake godine duža je dovoljan povod za to, ali ima i drugih primera. Prošlogodišnja je Kobasicijada bila najposećenija ikad, a ovogodišnja obara rekord po količini kobasice koja je data u humanitarne svrhe.

Danas je u Turiji po 37. put održana Kobasicijada, jedno od najznačajnijih dešavanja u opštini Srbobran. Uslovi epidemiološke opreznosti uticali su na to da se ne održi u kapacitetu na koji su svi navikli, ali je ipak održana što je važno kako se tradicija ne bi prekidala. Kontinuitet predstavljanja javnosti najduže kobasice na svetu je ispoštovan, u dvorištu zgrade Mesne zajednice Turija prikazana je novinarima i ta slika ponovo će obići Srbiju. Po običaju, prvi je priliku da preseče kobasicu imao predsednik Opštine Srbobran.

Takođe, Radivoj Debeljački je i otvorio 37. Kobasicijadu, uputivši sledeće reči: “Drago mi je što smo uspeli da očuvamo tradiciju i da po 37. put napravimo najdužu kobasicu na svetu, Ginisovu kobasicu, koja će biti podeljena u humanitarne svrhe, upravo onim ljudima kojima je pomoć u ovakvim situacijama potrebna. Kobasica će ići na preko dvadeset adresa širom Vojvodine. To je najvažnija poruka ovogodišnje Kobasicijade, a to je da su humanost i solidarnost najvažnije, posebno u ovim uslovima u kojima se trenutno nalazimo. “, rekao je Radivoj Debeljački, ujedno se zahvalivši svojim saradnicima i organizatorima na trudu koji su uložili da i u ovim uslovima pronađu snage i volje za održavanje manifestacije i izradu kobasice.

Branislav Stankov, predsednik Udruženja Kobasicijada, otkrio nam je ugrubo recept za pravljenje grdosije u svetu kobasičarstva, a ko je u mogućnosti može da pokuša taj recept da iskoristi. “Ove godine napravili smo rekordno dugu kobasicu, 2.037 metara, za koju je utrošeno oko dve tone mesa, dvadeset kilograma slatke paprike i pet kilograma ljute, po šest kilograma bibera i belog luka i 40 kilograma soli. Ipak smo uspeli da je i ove godine napravimo, uz pomoć predsednika Opštine Srbobran, i tako nastavimo tradiciju. Podelićemo je u humanitarne svrhe, dok smo ranijih godina gostovali po gradovima, pozivali ljude na našu manifestaciju i delili kobasice, a ove godine smo odlučili da celu kobasicu podelimo”, rekao je Branislav Stankov.

Nedugo po otvaranju 37. Kobasicijade u seoskoj sportskoj dvorani počelo je takmičenje u pravljenju sveže kobasice za šta je bilo prijavljeno 10 ekipa. a uz to odlučivalo se i o tome ko od takmičara ima najbolju suvu kobasicu. Prvo mesto u kategoriji suve kobasice osvojio je Nemanja Balint, drugi je bio njegov prezimenjak Stefan, a treći Ljuban Jocić. Takmičenje u pravljenju sveže kobasice, koje je zbog procesa pravljenje zanimljivije, osvojio je tim “Zmajevački tamburaši”, iza njih su bili momci iz OZZ Turija, dok je treća bila ekipa “Sremska kobasicijada i svinjokolja”.

Najvažniji deo ovogodišnje manifestacije ostavljen je za kraj. U Turiju su pozvani da dođu predstavnici mnogobrojnih organizacija koje se bave zbrinjavanjem lica različitih uzrasta koja su socijalno ili zdravstveno ugrožena, te su im ispred Opštine Srbobran i Udruženja Kobasicijada uručeni paketi sveže kobasice kao poklon. U pitanju su 22 organizacije sa prostora Vojvodine: Narodna kuhinja Srbobran – 200 metara, Udruženje za pomoć MNRO “Biser” – 20 metara, Crveni krst Alibunar – 40 metara, Crveni krst Bačka Topola – 100 metara, Crveni krst Čoka – 60 metara, Crveni krst Kikinda – 100 metara, Crveni krst Kovin – 80 metara, Crveni krst Mali Iđoš – 40 metara, Crveni krst Novi Sad – 60 metara, Crveni krst Ruma – 120 metara, Crveni krst Šid – 60 metara, Crveni krst Sremski Karlovci – 20 metara, Crveni krst Stara Pazova – 180 metara, Crveni krst Vršac – 160 metara, Gerontolološki centar Kikinda – 60 metara, Dom za decu Veternik – 100 metara, Dečije selo Sremska Kamenica – 100 metara, Gerontolološki centar Novi Sad – 100 metara, Gerontolološki centar Sombor – 100 metara, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine “Zvečanska” – 100 metara, Dom za decu “Mika Antić” Sombor – 100 metara i Bogoslovija Sveti Arsenije Sremac Sremski Karlovci – 80 metara.

Više fotografija sa ovogodišnje Kobasicijade možete pronaći u facebook galeriji SrbobranDanas.rs.

Facebook Komentari