FK SRBOBRAN: Nastavak sezone dočekujemo mnogo spremniji

22. februar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Fudbal, Sport

Takmičarska sezona za lokalne fudbalske klubove uskoro se nastavlja, pauza je bila duga i bilo je dovoljno vremena da se poradi na nedostacima, da se dovedu potrebna pojačanja, izbrusi forma i usvoje taktički zadaci. Ovim povodom posetili smo srbobransku Šumicu, dom kluba koji ponosno nosi ime mesta čije boje brani u svetu najpopularnijeg sporta.

FK “Srbobran” je vrlo rano otpočeo pripreme, skoro da pauze nije ni bilo. Odigrane su i neke pripremne utakmice, a poziv da prisustvuje jednoj, dobila je redakcija “Srbobran Danas”, gde smo se uverili u ozbiljnost rada i namera domaćeg kluba za nastavku sezone.

Na pomoćnom terenu odigrana je u nedelju treća pripremna utakmica, sa timom FK “Omladinac” iz Stepanovićeva. Ovaj meč “Srbobran” je rešio u svoju korist rezultatom 2:0, i to već u prvom poluvremenu. Strelci su bili Ljubomir Živanović i Aleksandar Marjanov, dok je novi prvi golman ekipe, Žarko Jorgić, besprekorno čuvao svoju mrežu, pokazavši da se na njega može računati kao na najvažniji stub odbrane u nastavku takmičenja.

Srbobranci su pre ove odigrali već dve slične utakmice, protiv Petrovaradina koji su pobedili 3:1, i drugu u kojoj su remizirali 2:2 sa Tavankutom. Prvi čovek srbobranskog kluba, predsednik Nemanja Perendić, dao nam je nakon nedeljne utakmice izjavu koja se ticala same utakmice, ali i drugih tema koje su aktuelne u klubu koji vodi.

“Sigurno da pobeda uvek donosi radost, jer dobijete potvrdu da ste nešto dobro utradili. Napomenuo bih da je pored dva realizovana gola bilo još dosta stopostotnih prilika koje su morale biti iskorišćene. Ovo je pripremna utakmica i takve stvari se mogu tolerisati jer nema nekih posledica, ali u prvenstvu takvih propusta ne bi smelo da bude. jer svaka ne iskorišćena prilika može skupo da košta ekipu. Ono što je važno da kažem je, da je danas prilika pružena svim igračima i nadam se da su oni mlađi uvideli koliko im još rada treba da bi konkurisali za ulazak u prvi tim. Na žalost, današnjoj utakmici nije prisustvovao trener Dušan Medić, koji zbog prehlade izostaje par dana, ali to ne utiče mnogo na završni deo priprema jer je najveći deo posla sa timom i pojedinačno sa igračima već odradio i to vrlo kvalitetno”, kratko je prokomentarisao ovaj nastup Perendić, koji vodi ekupu do povratka Medića. Složili smo se da su najizglednije šanse propistili: Trivić, Tešanović, Marjanov i Stankov u dva navrata, čijim bi realizacijama rezultat pokazivao pravi odnos snaga na terenu ove dve ekipe.

Predsednik kluba dalje je govorio o mečevima koji očekuju njegovu seniorsku ekipu u nedeljama pred nama. “Narednog vikenda odigraćemo poslednju utakmicu u pripremnom periodu, takozvana generalka, i to sa ekipom iz Lovćenca, FK ‘Njegoš’. Pre starta ligaškog dela imamo još jednu utakmicu u programu, reč je o Kupu, koji za nas nema neki značaj, nije nam prioritetan, jer rezultatski ne igra nikakvu ulogu. Biće to jedna dobra trening utakmica za naše igrače, a sve snage i adute čuvamo za Vojvođansku ligu ‘Sever’.

Prvo kolo prolećnog dela sezone vodi nas u Crvenku, gde nas dočekuje neugodan protivnik koga moramo da nadigramo ako želimo da osiguramo opstanak u ovom rangu takmičenja. Rad započet 15. januara dosta smo podredili baš ovoj prvoj utakmici jer nam je želja da odmah na startu uzmemo bodove i tako damo ekipi vetar u leđa. Trenirali smo kombinovano, na našem pomoćnom terenu u Šumici, ali i u sportskoj Hali, potpomognuti Centrom za sport i turizam, na čemu se zahvaljujem direktoru Slobodanu Subiću, koji nam je maksimalno izašao u susret. Imali smo priliku i da odradimo dobar deo treninga snage u teretani CST-a, što nam je mnogo koristilo”.

Tokom zime u klubu se radilo na dovođenju pojačanja, a neki igrači i napustili tim: Borivoj Babin (Bačko Gradište), Ervin Hodonicki (Mali Iđoš) i Srđan Radojković (otušao u Austriju). “U skladu sa odlascima gledali smo da nadoknadimo upražnjena mesta, ali i da zaoštrimo konkurenciju. Doveli smo dva igrača iz Mađarske treće lige, iz Bačalmaša, Ričarda Rajčanjija i Atilu Kemenjija. Jedan igra na poziciji štopera a drugi je krilni igrač. Ono što raduje je povratak našeg Srbobranca Sime Adamovića iz turijske FK ‘Mladost’, što je za nas značajno pojačanje. Takođe u klubu je iz Turije došao Trivić Slobodan, dok smo iz kucurske ‘Iskre’ soveli Živanović Bojana.Ono što je osveženje, jeste najava povratka Stankov Nikole, koji posle povrede jedan duži period nije igrao. Mislim da smo sa navedenim pojačanjima napravili pogodak, a iz utakmice u utakmicu se vidi napredak. Veća je sigurnost u igri, mirnoća lopte, manje smo golova primili, pravimo mnogo više prilika, samo fali da se poradi na realizaciji. 

Ono što mi nije drago da spomenem je da četvorica naših igrača trenutno nije u mogućnosti da igra usled povreda. Zelić Siniša je imao manju hirušku intervenciju, Stefan Jorgić i Savo Klipić imaju povrede primicača, dok mladi Aleksa Dukić ima povredu članka. Očekujemo da će Klipić i Zelić već naredne nedelje moći da se priključe ekipi, što sigurno raduje, dok će na želost Jorgić i Dukić malo duže izostajati kako bi se propisno oporavili”, saopštio nam je Perendić.

Rad sa mlađim kategorijama igrača ostaje prioritetan u klubu i tu promena nema, kategoričan je predsednik kluba. Zoran Mijič nastavlja da obavlja posao trenera koordinatora, a uz njega Borislav Stanaćev i Žarko Jorgić nastavljaju vredno da rade sa decom. Klinci su 13. januara počeli sa treninzima u dvorani, gde se treninzi i sad održavaju. Jorgić je sa pionirima imao par treninga i napolju, jer vreme je takvo da to dozvoljava, dok će najmlađi za izlazak na travnate terene morati još malo da sačekaju.

Kada su u pitanju radovi na infrastrukturi trenutna uprava kluba, na čelu sa Perendić Nemanjom, uporno istrajava u tome da se stvore bolji uslovi. Mnogo je već urađane i to je vidljivo već sa ulice, a trenutno su u toku završni radovi u prostoru svečane lože gde fali samo nešto nameštaja, a u zgradi gde su smeštene svlačionice i kancelarije kluba nedostaje samo krečenje, jer su svi drugi veliki radovi već okončani. U planu je da se sad pažnja usmeri na same terene, prvo na pomoćni, gde nedostaje adekvatan zalivni sistem, što je potrebno jer ga sve generacije učestalo koriste baš sa namerom da se travnata podloga glavnog terena sačuva za takmičenja.

Kada se već spominje glavni teren, lepa najava nam dolazi iz kluba a tiče se tribine. Staro betonsko gledalište odavno je nebezbedno i bolna je rana ovdašnjeg kluba, te se očekuje da ono u narednoj godini bude zamenjeno novim tribinama koje će po kapacitetu više odgovarati potrebama, a istovremeno će izgledati lepše i ono najavažnije, biće bezbedne za korišćenje. Trenutno se radi na pribavljanju sve potrebne dokumentacije kako bi rušenje stare i izgradnja nove tribine bilo pravno moguće.

Facebook Komentari