I posle derbija OKK SRBOBRAN ostaje neporažen

31. januar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: košarka, Sport

Najveći takmičarski izazov, najteža i ujedno najnapetija utakmica sezone bila je sinoć pred ekipom Omladinskog košarkaškog kluba “Srbobran”, duel sa novosadskim KK “Sport’s World”.

Reč je o utakmici 6. kola Druge regionalne lige “Sever A”, koja je na programu trebala biti u prvom delu sezone, ali je zbog epidemije bila odložena i tek sinoć odigrana. Ovako je možda bilo i bolje, jer su obe ekipe sinoć bile kompletne, tako da je rezultat koji je posle 40 minuta igre bio na semaforu potpuno realan. Naravno i u ovoj 9. utakmici ove sezone pobedio je “Srbobran”, vodeća ekipa na tabeli, bez poraza, sa najboljim odnosom datih i primljenih koševa, sa prosekom od 31 poena viška po utakmici i 103 postignuta poena po nastupu.

Sinoćni rezultat bio je 100:78 (24:16, 34:24, 11:15, 31:23), za šta je najviše zaslužan, kao i uvek Jovan Antić, koji je sunoć dao polovinu svih poena, čak 50, sa 7 trojki i nebrojanim modricama koje je kupio od strane igrača novosadskog tima, nemoćnih da ga propisno zaustave u napadu. Na posletku su mu bez ustručavanja zabijali prste u oči, što je dovelo do toga da je zbog povrede oka morao da napusti parket, ali se posle kraće pauze vratio na teren i nastavio još snažnije da igra.

Drugi po uspešnosti učinka bio je Dušan Samardžić sa 18 poena, jedna trojka. Već smo pominjali da je pre manje od mesec dana operisan i da se polako vraća u formu, ali ono što nismo znali do sinoć, je da mu je lekar zabranio da igra košarku mesec dana. Dule je i pored te zabrane molio trenera da igra na ovom meču u želji da doprinese uspehu ekipe. Mihajlo Vukomanović postigao je 13 poena, takođe jedna trojka, i nebrojani broj skokova. Aleksandar Srdanov se na najbolji način vratio u tim, uz tek par kontakta sa loptom uspeo je da zabeleži 7 poena, od čega dve trojke. Stefan Rekić postigao je 6 poena (2 trojke), Nikola Babić 3 poena (1 trojka), Bojan Grubić 3 poena.

Posle ove neverovatne pobede razgovarali smo sa igračem koji neretko kad promaši šut obavezno stigne da skine loptu i zatim poentira. Reč je naravno o Mihajlu Vukomanoviću, popularnom Đuki. “Moj zadatak u timu je, od dolaska u tim do sad, da pomognem u odbrani, ali je svoju skok igru i brzinu pokušavam da iskoristim u svakoj situaciji i da dođem do svake lopte. Posle ove pobede postaje izvesno da ćemo ući u viši rang takmičenja, iz Druge Srpske u Prvu, što je u mom slučaju već nekako postala tradicija.Ovo će mi biti treći put da to činim sa tri različita kluba u četiri sezone, tri sam igrao i jednu pauzirao. Nadam se da ću i ove godine ponoviti taj uspeh sa ‘Srbobranom’. Moram reći da sam i Srbobranu jako dobro prihvaćen, svi momci su sjajni, počevši od trenera, pomoćnog trenera, preko uprave i igrača, baš svi su dobri ljudi i od prvog dana se razumemo i slažemo. Atmosvera kakva se samo poželeti može. Nemam dovoljno lepih reči da to opišem, presrećan sam i ponosan što igram za ovakvu ekipu. Nadam se da su i oni zadovoljni sa mnom.

Za utakmicu sa ‘Sport’s World-om’ smo se malo drugačije spremali, svima nam je stavljeno do znanja da je to utakmica na kojoj moramo dati maksimum i to smo tako i shvatili. Opet mislim da su naša smirenost i neko iskustvo starijih igrača doneli prevagu i iščekivanu pobedu. Gosti jesu izuzetna ekipa, ali se vidi da su mladi i da u nekim situacijama ne reaguju onako kako bi trebalo. Znam da na kraju ne izgleda tako, jer smo pobedili sa 22 poena razlike, ali utakmica je stvarno bila napeta i neizvesnost sve prisutna, nismo smeli da se opuštamo ni na trenutak. Baš teška utakmica.Mislim da je treneru posle ove utakmice laknulo, drago mi je što smo mu pružili to zadovoljstvo i što nam je put ka višem rangu sad izvesniji”, između ostalog rekao nam je uvek raspoloženi i nezamenjivi Đuka.

Dobro raspoloženje osetilo se i u glasu trenera Jovana Andrića, koji je već u prvoj rečenici pokazao koliko je srećan i zadovoljan zbog igre svog tima. “Veliko bravo za igrače. Ispoštovali su sve što smo dogovorili u svlačionici, a bili su spremni i za neke druge taktike koje večeras nismo morali da koristimo. Čuvamo ih za revanš. Nije ovo bila ni malo laka utakmica, jeste da smo konstantno vodili od početka do kraja, ali kad su gosti u trećoj četvrtini počeli da napadaju bez zaustavljanja ni na sekund, pomislio sam da nećemo izdržati. Ušli smo malo u paniku kad je rezultat pao na 11-12 razlike, brzo se istopila velika prednost, ali su moji momci na do tad pruženih 100 odsto zalaganja dodali još toliko. Preponosan sam na njih! Posle ove utakmice ostali smo kao jedina neporažena ekipa u ligi, i to u obe takmičarske grupe. Ponovo smo dali 100 poena, samo u prvom poluvremenu 56, neverovatno kako se lopta brzo i sa lakoćom kretala. Kriterijum suđenja je bio malo neobičan, na obe strane, velika borba pod oba koša i žustre reakcije sa klupe učinile su svoje. Ne bih bio u koži tih sudija na ovako važnim mečevima. 

Ekipa ‘Sport’s World’ se ove zime dodatno pojačala, doveli su Srđana Petrovića, igrača koji već nekoliko godina igra košarku na američkom koledžu, ali je zbog korone trenutno u Srbiji i nastupa za novosadski tim. Izuzetan plejmejker, koji je večeras držao tim. Takođe imaju prvoligaškog igrača, Birovljeva koji je tri godine igrao za ‘Vojvodinu’, i na njega smo posebno obratili pažnju u odbrani. Pored ove dvojice doveli su pojačanje na poziciji centra, 210 centimetara visokog Kovačevića, koji je jedno vreme igrao u ‘Crvenoj Zvezdi’ i ‘Vojvodini’. Kad se sve to stavi na papir jasno je o kakvom se timu radi i onda mi je ova pobeda još značajnija. Kod nas je Antić nezamenjiv i njegovih 50 poena neću ni komentarisati jer se ponavljam, pa ću na prvom mestu istaći Samardžića, koji je i pored zabrane lekara večeras igrao kao da nema problem sa kolenom, a na ultra-zvuku se jasno vidi da rana nije zarasla. Insistirao je da zaigra, na svoju odgovornost, i ja nisam mogao da ga odbijem jer vidim koliko mu je stalo i razumem tu potrebu, bio sam igrač. Drugi igrač kojeg moram da izdvojim je Srdanov Aca. U dva kontakta sa loptom on je postigao dve trojke, i to u trenutku kad je rezultat na početku bio neizvestan. On zbog povrede skoro godinu ipo nije ušao u halu, još je u procesu povratka u formu i trenutno nije ni na 10 procenata svojih mogućnosti, a i takav je izuzetan. Svaka čast ovim momcima.

Jedina dvijica igrača od kojih sam očekivao malo više, jer svi znamo da oni mogu mnogo bolje, su Nemanja Trninić i Nikola Babić. Bakiju su svirani neki upitni faulovi, mnogo se istrošio u odbrani i možda su to uzroci za slabiji učinak. U Apatinu su nedavno pokazali koliko mogu da pruže, i zato to očekujem od njih i na ostalim nastupima, pogotovo na domaćem terenu. Uz to danas smo imali i najslabiju četvrtinu u ovoj sezoni, treću četvrtinu u kojoj smo dali samo 11 poena, mada smo i pored toga u jednom momentu vodini sa 27 poena razlike. Ovo jeste velika pobeda, ali se mi već sad okrećemo narednoj utakmici. Sledi nam jako teško gostovanje u Subotici, meč sa ‘Spartakom’ je zakazan već za sredu, još jedna zaostala utakmica. Cilj je kao i do sad samo pobeda, a očekujem veliku borbu Subotičana koji su na granici da izbore plej of. Već u sledeću subotu nam dolazi Karađorđevo, što će biti 3. utakmica u 8 dana, baš gust raspored uz visok ritam igre koja se od nas zahteva jer su svi protivnici izazov za sebe”, rekao je trener Andrić, koji se zatim posebno zahvalio predsedniku opštine Srbobran, Radivoju Debeljačkom, što je našao vremena i došao da podrži klub u najznačajnijoj utakmici ovog dela sezone.

Facebook Komentari