Izložba slika “Svetorodna loza Nemanjića” od danas pred Srbobrancima

22. januar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Izložba slika pod nazivom “Svetorodna loza Nemanjića”, slikarke Milice Ajduković, od danas krasi Galeriju Doma kilture u Srbobranu. Na svečanom otvaranju izložbe, ulja na platnu su mogla da vide samo novinari i tek nekolicina zvanica, zbog epidemijskih mera, dok će građanstvo to moći da učini u periodu od 25. januara do 26. februara.

Milica Ajduković poznata je autorka, i kako je na samom otvaranju rekao Ištvan Fusko, “Ona je autentična slikarka čiji rad cenim i uvek ću se rado odazvati da predstavim njena dela”. Uz gospodina Fuska, potpredsednika Art Centra Novi Sad, otvaranju je prisustvovao i predsednik beogradskog Art Centra, Darko Čonkić, zamenica predsednika opštine Srbobran, Milica Zarić, kao i direktorka Ustanove kulture u Srbobranu, Sonja Stojnović.

Svoja dela, kojih na zadatu temu ima tri puta više nego što je izloženo u Domu kulture, najbolje je opisala sama atorka: “Na izloženim slikama nalaze se portreti svih vladara iz loze Nemanjića, počev od rodonačelnika Stefana Nemanje, do poslednjeg predstavnika dinastije, Jovana Uroša Paleologa, i posle Lazarevića i Brankovića. Izložba sadrži i portrete značajnih žena ovog perioda, supruga i ćerki znamenitih vladara. Radi se o 19 ulja na platnu, a slike prate i pojašnjavaju ih tekstovi sa delovima biografija vladara, kako bi se uz vizuelni i likovni deo i utisak, dobile i pojedine informacije. Izložbu prati i monografija istog imena, ‘Svetorodna loza Nemanjića’, sa svim slikama i biografijama, koja je urađena 2016. godine”, rekla je Ajduković, koja je jednu svoju sliku poklonila Domu kulture.

Radno vreme Galerije Doma kulture je svakog radnog dana od 08.00 do 19.00 časova. Ulaz je slobodan uz podrazumevano poštovanje antikovid mera.

Facebook Komentari