Usluge u objektima javne uprave uskoro potpuno dostupne osobama sa invaliditetom

12. januar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Trenutno se obavljaju radovi u zgradi opštinske uprave Srbobran, sa namerom da se sam objekat potpuno prilagodi potrebama osoba sa invaliditetom, za šta su dobijena sredstva iz fondova Evropske unije.

Ukupna vrednost planiranih projekata iznosi 15.114.880,00 dinara, 12.806.174,00 za radove u zgradi opštine i 2.308.706,00 za adaptacije u objektu u kojem je smešten Centar za socijalni rad, na adresi Svetog Save 15. Manjom sumom finansiraće se nova platforma za lakši pristup prijemnoj kancelariji osobama sa invaliditetom u Centru za socijalni rad, iznad koje će biti postavljena odgovarajuća nadstrešnica, a i toalet će biti prilagođen potrebama korisnika koji posećuju ovu ustanovu u kolicima.

Kada je u pitanju zgrada opštine, na Trgu slobode, planirani su mnogo veći radovi. U zapadnom krilu zgrade, koje gleda na ulicu Svetog Save, uz stepenište u dvorištu biće postavljena električna podizna platforma za invalidska kolica, koja će se kretati po gelenderu. U okviru postojećeg toaleta biće formiran novi, koji će ispunjavati potrebe invalidnih lica, a i radiće se na otklanjanju prepreka u samoj zgradi kako bi posetioci u kolicima mogli nesmetano da ulaze u prostorije.

Istočno krilo zgrade, koje je orjentisano ka Trgu slobode, dobija lift za potrebe invalidnih lica tako da će i ovaj prostor biti apsolutno dostupan. Kako je nivelacija podova različita u dva dela ovog krila, na ulazu u šalter salu biće postavljena još jedna manja platforma kojom se reguliše problem prisutnih stepenika.

Dvorište opštinske zgrade takođe će pretrpeti određene promene na bolje. Parking prostor u okviru dvorišta imaće vidno obeležena parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom, kako bi se obezbedio lakši prilaz. U iste svrhe će i trotoar u okviru parkinga i samog dvorišta biti prilagođen, potpuno ravan i sa dovoljno prostora za nesmetan prolaz od vozila do pomenutih platformi.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije, pokrovitelj projekta je ministarstvo za evropske integracije, dok lokalna samouprava finansirala manje dodatne radove i obezbeđuje potrebne dozvole za realizaciju investicije.

Facebook Komentari