Danas se sećamo žrtava racije u južnoj Bačkoj

04. januar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva, Lokalna samouprava

Centralni pomen stradalim žrtvama racije u Bačkoj, koja je sprovedena od strane okupatorskih snaga od 4. do 29. januara 1942. godine, danas je služen u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu od strane episkopa bačkog Irineja, uz prisustvo predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora, predsednik opštine Srbobran Radivoja Debeljačkog, kao i predsednice SO Srbobran Milene Alargić.

Nakon što je održan parastos nevinim žrtvama racije, gotovo bez prisustva vernika samo uz televizijske ekipe, na platou ispred pravoslavnog hrama nekoliko reči o važnosti obeležavanja ovog datuma, i samom stradanju, rekao je predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački. “Sećamo se danas i odajemo pijetet nevinim žrtvama racije u južnoj Bačkoj, među kojima je bilo i žena, dece i staraca. Razlog zbog čega su mučeni, ubijani i proganjani od strane zločinaca bilo je ništa drugo do pripadnost drugoj veri i naciji. Za vreme tri nedelje trajanja racije hiljade ljudi je izgubilo svoje živote ili je zverski maltretirano, a mnogi su poslati u logore iz kojih se neki i nisu vratili. Po broju žrtava, racija je u Srbobranu imala manju razmeru nego što je to bio slučaj u Novom Sadu, šajkaškim naseljima ili u Bečeju, ali je bila jednako surova i beskrupulozna kao što je to bilo i u drugim mestima.

Sećanjem na te ljude, kojima su životi nasilno ugašeni, ne samo da odajemo počast već i izvlačimo pouke da se tako nešto nikada ne ponovi, i da ne delimo ljude po etničkoj pripadnosti, već po tome ko je čovek a ko to nije. Mi danas sa ponosom ističemo bogatstvo kulturnih identiteta i skladan život svih naroda na ovim prostorima, na čemu treba da istrajemo razumevajući istoriju uz poštovanje svih žrtava bez obzira na čijoj strani se nalaze. Neka nam sećanje na događaje iz hladnog januara 1942. godine bude opomena da se ovakvi i slični događaji više nikada ne ponove i da ne postoji opravdanje za počinjeni zločin. Ne zaboravimo da je mir uvek teško izgraditi, a veoma lako srušiti. Neka je večna slava žrtvama racije u južnoj Bačkoj”, poručio je Debeljački okupljenima u Srbobranu.

Sa jednakim osećanjima govorio je i predsednik vlade Vojvodine Igor Mirović: “Racija koja je u južnoj Bačkoj počela na današnji dan 1942. godine odnela je gotovo 4.000 nevinih života. Bila je to zastrašujuća erupcija zla koje je Drugi svetski rat sam po sebi značio. Mi smo danas ovde da na taj zločin još jednom zajedno podsetimo i još jednom zajedno osudimo, i da se poklonimo nevinim žrtvama. Obeležavanje ovakvih godišnjica nije samo izraz poštovanja na stradalnike, ono je istovremeno upozorenje i poruka da se ti zločini nikada ne zaborave da se više nikada ne bi ponovili. Neka je večna slava svim žrtvama Racije u južnoj Bačkoj, neka je večni mir svim napaćenim dušama”, rekao je Mirović.

Po održanom govoru, pristupilo se polaganju venaca uz zapadni zid crkvenog hrama, podno novopostavljene mermerne table koja će služiti kao podsetnik na raciju i njenu 79. godišnjicu. Prvi je venac položio i žrtvama se poklonio Ištvan Pastor, zatim je isto učinio Igor Mirović, a za njim i Radivoj Debeljački. Ovim činom odavanja počasti završena je ceremonija u Srbobranu.

Facebook Komentari