Ozbiljno se razmišlja o vraćanju služenja vojnog roka

02. januar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je večeras da se ozbiljno razmišlja o vraćanju služenja vojnog roka, ali je istakao da odluka o tome neće biti brzopleto doneta, jer je važno da se čuju svi argumenti.

“Hoćemo da u jednoj širokoj javnoj raspravi, u razgovoru sa građanima i strukom donesemo odluku koja će garantovati da Vojska Srbije ima urednu popunu, da ima rezervu… Pažljivo osluškujemo sve argumente”, rekao je Stefanović za TV Prva.

On je dodao da bi se sa redovnim služenjem vojnog roka smanjila potreba za angažovanjem profesionalnih vojnika, ali i da treba razmišljati gde bi vojnici bili smešteni i kakvu bi obuku imali.

“Nažalost, do 2012. godine resursi, poput kasarni, regrutnih centara i centara za obuku su desetkovani, zato moramo da razmišljamo ozbiljno, gde će vojnici biti smešteni, kakvu će obuku i opremu da imaju, i da država i Vojska imaju korist od toga”, rekao je Stefanović.

Ponovio je da se ozbiljno razmišlja o tome, ali da će odluka biti doneta onda kada bude bila zrela i kada se čuju svi argumenti u konsultaciji sa svim učesnicima procesa, pre svega sa Vojskom i Generalštabom. Ministar odbrane ponovio je večeras da je Srbija vojno neutralna, ali da to ne znači da ne želi da sarađuje.

“Svi treba da prihvate činjenicu da je Srbija nezavisna suverena zemlja koja svoje odluke želi da donosi sama. Važno je da to svi razumeju, a to ne znači da ne želimo da sarađujemo. Hoćemo da sarađujemo i kroz vojne vežbe i kroz nabavku opreme, ali to radimo na način da to bude najbolje za našu zemlju”, rekao je Stefanović.

On je dodao da je važno i da Srbija ima jaku namensku industriju i ozbiljan proces razvoja domaćeg naoružanja kako bi bila što manje zavisna od drugih. Kako kaže, srpski stručnjaci rade na razvoju novih oružja i oruđa koji ulaze u sastav našeg naoružanja, a važno je i da fabrike kažu šta mogu da remontuju od složenih sistema.

Ministar je još jednom zahvalio predsedniku i Vladi Srbije zato što će sistem odbrane, pored pet odsto redovnog povećanja plata, imati i dodatnih 10 odsto povećanja, što je, kako kaže, veoma značajno za standard zaposlenih u tom sistemu.

“Briga o ljudima je suštinska, a bezbednost je širi pojam. To je i socijalno blagostanje i spokoj ljudi, kao i zdravstvena sigurnost. Ekonomija naše zemlje jača, imamo više novca, privlačimo investitore, zato smo bili u stanju da brinemo o građanima u pandemiji”, rekao je Stefanović.

Stefanović je zahvalio svim lekarima i medicinskom osoblju u vojnom sistemu zdravstva.

“To je bio ispit koliko smo spremni i država ga je položila, jer smo pokazali da smo čvrsti u složenim situacijama. Srbija se snašla i pokazala da ume da brine o ljudima”, istakao je Stefanović.

Foto: Jovo Mamula

Vest preuzeta sa: www.rtv.rs

Facebook Komentari