Nagrada LENKIN PRSTEN uručena po 15. put

19. decembar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Intimnija atmosvera nego inače obeležila je ovogodišnju ceremoniju dodele prestižne književne nagrade “Lenkin prsten”, koju je svojom pesmom „Selimo poljupce od kapi do kapi“ opravdano poneo Milan Micić.

Sala Malog pozorišta nije mogla da bude mesto održavanja svečanosti kao što ni brojna publika nije mogla da joj prisustvuje, s toga je za 15. po redu dodelu nagrade izabrana Galerija Doma kulture kao idealan prostor. Kulturna Ustanova se pobrinula da drugačija ceremonija ne bude ništa manje kvalitetna, nastupe na bini zamenili su s ukusom režirani mini filmovi u kojima su stihove govorili najbolji recitatori Osnovniš škola opštne, dok je one najpoznatije stihove, “Santa Maria della Salute” našeg Laze Kostića, i tekst monodrame dramatično govorio glumac Ervin Hadžimurtezić . Lenku je ove godine glumila mlada Teodora Jojkić, glumica u srbobranskom amaterskom pozorištu.

Uvodnu reč na svečanosti imala je Sonja Stojnović, direktorica Doma kulture, koja je pozdravila goste ustanove koju vodi. “Velika mi je čast što sam deo ovako velike manifestacije koja kao pokrovitelje ima, pored opštine Srbobran, pokrajinski sekretarijat za kulturu i ministarstvo za kulturu i informisanje. Manifestacija je posvećena najvećoj muzi naše ljubavne poezije, Lenki Dunđerski. Iako su uslovi u kojima se održava specifični, lepota pesničke reči i njen umetnički kvalitet neće izostati”, rekla je direktorica Stojnović.

Predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, takođe se obratio skupu uputivši sledeće reči: “Veoma mi je drago i izuzetna mi je čast što smo danas svi u Domu kulture u Srbobranu i što imamo još jednu priliku da dodelimo ‘Lenkin prsten’. Ova nagrada je za našu opštinu od izuzetnog značaja, i lično smatram da je manifestacija ‘Lenkin prsten’ najznačajnije kulturno dešavanje u našoj sredini. Posebno bih istakao koliko mi je zadovoljstvo što je naš dragi prijatelj, gospodin Milan Micić, dobitnik ove prestižne nagrade. Mi već godinama imamo odličnu saradnju na kulturnom planu i mislim da je ovo danas pečat potvrde kvaliteta Milanovog rada. Slobodno mogu reći da sam potpuno saglasan sa žirijem kada je u pitanju njihov ovogodišnji izbor. Važno je napomenuti da je današnja dodela nagrade praktično samo kruna jednog celogodišnjeg rada kom su naši cenjeni članovi žirija posvećeni. Zahvalni smo im na poslu koji obavljaju, a zahvalnost dugujemo i ministarstvo za kulturu i informisanje, kao i sekretarijatu za kulturu Vlade Vojvodine, koji su prepoznali važnost našeg projekta i podržali ga”, naglasio je predsednik Debeljački u svom obraćanju, ističući kako porodica Dunđerski, čijem članu je i ova nagrada posvećena, jeste zaslužna za mnogo toga, ali da mnogi Srbobranci sa tim nisu upoznati. Baš to je jedan od zadataka opštine Srbobran u nekom narednom periodu, da se to promeni, u čemu će veliku ulogu imati Milan Micić i Matica Srpska kao najzanačajnija kulturna institucija.

Tročlani stručni žiri, u sastavu: Dragana V. Todoreskov, Buljana Puškar i predsednik žirija dr Zoran Đerić, doneli su odluku da ove godine nagradu za najlepšu ljubavnu pesmu objavljenu u poslednjih godinu dana, ponese Milan Micić, uz sledeće obrazloženje predsednika žirija. “Nagrađena pesma je objavljena u časopisu ‘Trag’, čiji je izdavač biblioteka ‘Danilo Kiš’ iz Vrbasa, u martu 2020. godinu u broju 61. Milan Micić je jedan od retkih savremenih domaćih autora koji se skladno i uspešno prepliću u bavljenju naukom i beletristikom. Objavio je Milan tridesetak knjiga iz istorijografije, dokumentarne proze, kratke proze i poezije, za koje je više puta nagrađivan. Pesma ‘Selimo poljupce od kapi do kapi’ očigledno je pripada ciklusu ljubavnih pesama posvećenih Brani, pesnikovoj supruzi. Milan je te pesme prvo objavljivao u periodici, a 2017. godine i u pesničkoj zbirci indikativnog naziva, ‘Zove se Brana’. Pojedine pesme iz ove zbirke bile su prethodnih godina u najužem izboru za nagradu ‘Lenkin prsten’, jer nesporno je da je ljubavna tematika od izuzetnog značaja, ne samo za intimni, nego i za poetski svet Milana Micića. Njegova poezija je čulna i ezoterična, nalik na molitvu, ali je i nemirna, strastvena, spokojna i nežna. Izbegavajući patetiku Milan Micić peva o samoj suštini ljubavi koja se ne menja pod uticajem vremena i događaja oko nas, bez obzira na sve”, obrazložio je dr Đerić.

Plaketu sa prstenom, Milanu Miciću, uručio je predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, dok je diplomu, novčani deo nagrade i poklon sliku sa ovogodišnje likovne kolonije “U Lenkinom prstenu”, nagrađenom uručila direktorica Doma kulture, Sonja Stojnović. Slike su dobili i članovi žirija, koje su oni odmah želeli da vide, te su ih i raspakovali na licu mesta. Na posletku je i sam pesnik Milan Micić dobio priliku da govori stihove svoje pesme “Selimo poljupce od kapi do kapi”, a potom i da se obrati nekolicini okupljenih u Galeriji Doma kulture.

“Ovde osećam i znam da sam među prijateljima, usled čega mi je i zadovoljstvo veće da na ovoj svečanosti prisustvujem i dobijem nagradu posvećenu Lenki Dunđerski. Ona za mene izražava ono najdublje i najplemenitije što je u čoveku, a to je ljubav. Ova pesma, kao i one iz 2017. godine, nije samo posvećena mojoj supruzi Brani, Brana je moja životna ljubav i gradivno tkivo moje poezije. Kako sam to opisao u jednom stihu, naše dve duše su se srele u pahulji vasione i traju evo 25 godina, što je najbolji znak da ljubav ne može ostariti. Zahvalan sam na ovoj svečanosti, ona je intimna, divna i topla, osećam da u ovom prostoru ne struje samo Lazina i Lenkina duša, niti samo moja poezija, već da u ovom prostoru struje i naše duše koje u ovom vremenu, nevremenu mogu reći, pokušavaju da sačuvaju ono što je najplemenitije, onu svetlosnu vertikalu koja se zove ljubav. Da sačuvamo ono što je božansko u čoveku, a to je upravo ljubav”, emotivno se izrazio Milan Micić u svom govoru, zahvalivši se još jednom na ukazanoj časti i primljenoj nagradi.

Za kraj je na video bimu pušten deo video programa u kom su mladi talenti sa literarnog konkursa “Lenkina pesma” govorili svoje stihove.

Facebook Komentari