Potpisan Protokol o saradnji Matice srpske i opštine Srbobran

25. novembar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Kulturno istorijske vrednosti Srbobrana, i opštine čije je središte, biće u buduće kvalitetnije predstavljan i davaće mu se više na značaju, što će omogućiti danas potpisan protokol o saradnji Matice srpske i opštine Srbobran.

Protokol na koji su svoje potpise stavili Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran, i prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, sklopljen je “radi unapređenja kvaliteta književnog, obrazovnog i umetničkog rada na području opštine Srbobran i zajedničke realizacije aktivnosti od posebnog značaja za Maticu srpsku i opštinu Srbobran, posebno na istraživanju života i dela porodice Dunđerski”. Nešto više o protokolu i saradnji koja je sa Maticom srpskom duže vreme bliska, rekao nam je Radivoj Debeljački.

“Ovaj sporazum za nas je veoma važan i plod je razgovora i ideja koje smo razmenili sa našim prijateljima iz Matice srpske, prof. dr Draganom Stanićem i dr Milanom Micićem, još prilikom imenovanja novog rukovodstva lokalne samouprave. Prof. dr Stanić i dr Micić dobitnici su književne nagrade ‘Lenkin prsten’, koju dodeljuje Dom kulture Srbobran, naša saradnja u raznim oblicima traje već dugo vremena i oni rado prihvataju pozive da u našem gradu održe predavanja, tribine, književne večeri i druge kulturne programe. Odredili smo nekoliko tema i istorijskih trenutaka iz naše sredine koje bi kroz ovu saradnju trebalo obraditi i prezentovati javnosti na posebno sadržajan način, kako bi se trajno sačuvala uspomena na njih. Izdvojili smo život, delo i nasleđe porodice Dunđerski, snažno i trajno vezane za Srbobran, kao i prelomne događaje iz revolucionarne 1848. i 1849. godine. Za nas je od izuzetnog značaja što će u novo i još sadržajnije osvetljavanje ovih i drugih važnih tema, biti uključena Matica srpska, najstarija i najuglednija srpska književna, kulturna i naučna institucija. Uveren sam da će iz ovog rada izrasti posebno dobri, interesantni i sveobuhvatni novi kulturni programi”, optimističan je predsednik opštine Srbobran.

Potpisivanju protokola su, uz dvojicu pomenutih, prisustvovali generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić i upravnik poslova Matice srpske Jelena Veselinov.

Facebook Komentari