Moramo prijaviti svaki vid nasilja i pokazati žrtvama da nisu same

25. novembar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Lokalna samouprava

Kako se danas obeležava Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama, problem koji u našem društvu još ima status tabua, predsednica Skupštine opštine Srbobran, Milena Alargić želela je da otvorenim pismom izrazi svoj i stav zajednice koju predstavlja u lokalnoj vlasti, s ciljem da se o temi nasilja govori javno i da se preduzmu značajniji koraci kako bi se ovo neprihvatljivo ponašanje iskorenilo iz našeg društva.

“25. novembra obeležavamo međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama, i početak 16 dana aktivnije borbe protiv ove vrste nasilja. Prethodnih nekoliko godina smo imali otvorene tribine u saradnji sa Centrom za socijalno rad i Policijskom stanicom u Srbobranu. Ove godine zbog pandemije izazvane virusom COVID-19, organizovana je onlajn tribina na inicijativu Kancelarije za mlade opštine Srbobran i Doma kulture, pa pozivam mlade da isprate tribinu i informišu se detaljnije o ovoj temi.

Problem nasilja je prisutan, njega ima u svim slojevima društva, nasilnik može biti bogat i siromašan, visoko obrazovan, ugledan građanin… Problem nasilja se uglavnom vezuje za niže društvene slojeve jer je ono vidljivije, ali to ne treba da nas zavara. Svi želimo da verujemo da se u našoj sredini i okruženju ne nalazi nasilje, svi želimo da zatvorimo oči i smatramo da je to privatna stvar , da će se problem rešiti, često opravdavamo nasilnika: puno radi, nervozan je, umoran je, ima probleme… Često čujemo i kritike na račun žrtve kada nasilje dospe u javnost. Nasilje uvek prvo primete rođaci, prijatelji i komšije, a žrtva je poslednja koja se odvaži da pijavi problem. Zbog toga moram naglasiti da nasilje nad ženom nije privatna stvar. To je problem društva i zajednice i odgovornost je na svima nama. Veoma je bitno da se u društvu podigne svest o problemu nasilja, da se ne zatvaraju oči pred nasiljem. Žrtve nasilja treba ohrabriti, pružiti im pomoć, a nasilnika prijaviti.

O borbi protiv nasilja moramo govoriti cele godine, raditi na rešavanju ove pojave, a ne samo tokom ovih 16 dana aktivizma. U aktivnom zalaganju za promene u društvenoj klimi u kojima je žena najčešće u podređenom položaju moraju svi da se uključe, uticajni pojedinci, javne ličnosti, stručna javnost pa i žrtve koje su uspele da se izvuku iz ‘začaranog kruga’ nasilja. Neprihvatljivo je svako nasilje nad ženom, za njega nema opravdanja, a sistem zaštite i prevencije rodno zasnovanog nasilja mora biti efikasniji.

Napravljeni su veliki koraci na državnom nivou, ali mora još dosta toga da se uradi, moraju se stvoriti jednaki uslovi za muškarce i žene. Važno je da imamo više žena na mestima gde se donose važne odluke i opredeljuju finansije. Važno je da se borimo za više tolerancije, za više žena na političkoj sceni, u javnom životu i privatnom sektoru, za žensko preduzetništvo. Važno je da se borimo za svaku ženu, da oseća da ima podršku i da nije sama, da stekne samopouzdanje i spozna svoju vrednost i snagu.

Zato još jednom pozivam žene da se priključe tribini na kojoj će saznati više o statistikama, o vrstama nasilja i na koji način najlakše da se izbore sa problemom, kome mogu da se obrate za pomoć. Protiv nasilja se moramo boriti zajedno, muškarci i žene, moramo prijaviti svaki vid nasilja i pokazati žrtvama da nisu same”, kaže u svom obraćanju na ovu značajnu temu Milena Alargić, predsednica lokalnog parlamenta.

Pogledajte tribinu koju spominje Milena Alargić, koja je nedavno snimljena baš o temi nasilja nad ženama. Sagovornik Nikoličin Bojana, iz Kancelarije za mlade, je master socijolog Biljana Čubra:

 

 

Facebook Komentari