Srbobran na trasi brze vojvođanske saobraćajnice

18. novembar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Saobraćaj

Tokom jučerašnjeg dana održan je sastanak predsednika vojvođanskih opština, kroz koje će proći buduća brza saobraćajnica, sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirović, a domaćin je bio grad Somboru.

Buduća saobraćajnica biće izuzetno značajna za severnu pokrajinu jer će povezivati Bačku i Banat, mađarsku i rumunsku granicu, od Bačkog Brega do Nakova. Srbobran kao najjužnija opština ovog koridora važna je za projekat, te ju je na ovom sastanku predstavljao njen predsednik Radivoj Debeljački.

“Investicija čiji će se deo realizovati i u našoj opštini, je od nacionalnog značaja jer Vojvodina konačno dobija brzu saobraćajnicu koja će spojiti dve države sa kojima se Srbija graniči, te time omogućiti brži i lakši protok robe, usluga i sobraćajnu komunikaciju između gradova. Za opštinu Srbobran je to od posebnog značaja jer se izmešta tranzitni saobraćaj iz naseljenog mesta i stvaraju se uslovi za veću bezbednost u saobraćaju za sve naše građane. Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, je najavio početak radova za kraj 2021. godine i sa tim u vezi gradovi i opštine u čijoj blizini prolazi ova saobraćajnica, imaju veoma važnu ulogu da ubrzaju svoje administracije kako bi ovaj projekat što pre ušao u realizaciju”, rekao je posle sastanka u Somboru Radivoj Debeljački.

O značaju buduće saobraćanice govorio je i ministar Momirović: “Značaj ovakve saobraćajnice, koja će poprečno povezati čitavu Vojvodinu, je izuzetan, kako za ekonomiju, tako i za infrastrukturu naše države. Iz resornog ministarstva su prepoznali da ekonomski razvoj Sombora, Kikinde i ostalih gradova koji se nalaze na planiranoj trasi, ugrožava udaljenost i nepovezanost sa saobraćajnicama koje povezuju celu Evropu. Velikim političkim aktivizmom, ličnom inicijativom predsednika Republike, mi smo doneli odluku, budžetirali je i u situaciji smo da u narednih godinu dana krenemo da realizujemo ovaj put, brzu saobraćajnicu, koju mi sada zovemo Sombor – Kikinda, po dva najveća grada koja treba da spoji“, objasnio je ministar.

Predstavnici svih opština imali su i priliku da ministru Momiroviću iznesu tekuće probleme sa kojima se suočavaju na teritoriji svojih gradova. Ministarstvo će, kako je saopšteno, sve iznete zahteve i predloge razmotriti, te će nakon određivanja prioriteta biti i realizovani. U budžetu za iduću godinu je planirano 100 miliona evra za izgradnju ovog puta, početak radova se očekuje u septembru 2021. godine, sa rokom izgradnje od dve i po godine.

Facebook Komentari