Ovogodišnji dobitnik “Lenkinog prstena” je MIlan Micić

18. novembar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Žiri koji odlučuje o dodeli nagrade za najbolju ljubavnu pesmu doneo je odluku na jučerašnjoj sednici da pesma dr Milana Micića iz Novog Sada, „Selimo poljupce od kapi do kapi“ ponese  ovogodišnji “Lenkin prsten”.

Odluka je doneta sa dva glasa za i jednim uzdržanim, a žiri su kao i do sad činili: dr Zoran Đerić (predsednik), dr Dragana V. Todoreskov (članica) i Biljana Puškar (članica).
Uručenje nagrade je planirano za 27. novembar u Srbobranu.

Prema propozicijama, u konkurenciji su bile pesme ljubavne tematike, koje su objavljene u periodici, odnosno u posebnim knjigama, između dva dodeljivanja nagrada, od novembra 2019. do novembra 2020. godine. Nagrađena pesma objavljena je u časopisu Trag, Biblioteka „Danilo Kiš“, Vrbas, mart 2020. godine, broj 61.

Milan Micić (Zrenjanin, 1961), istoričar po profesiji i književnik po vokaciji, jedan je od retkih savremenih domaćih autora kod kojih se skladno i uspešno prepliću bavljenje naukom i beletristikom. Objavio je tridesetak knjiga iz istoriografije, esejistike, dokumentarne proze, kratke proze i poezije, među kojima su:Mesec od venecijanskog sapuna (2013), Kod živahnog ogledala (2014), Spisak senovitih imena (2016), Ab ovo (2018), Dan koji je stao da se odmori (2019); Bećarac i seferini (2008), Srpski dobrovoljci 1914-1918: životi, sećanja (2017), Amerikanci-srpski dobrovoljci iz SAD (1914-1918) iz 2018. i dr.

Dobitnik je više prestižnih nagrada – „Stevan Sremac”, „Milovan Vidaković”, „Braća Micić”, „Andrićeva staza”, Specijalna povelja „Vladimir Ćorović” SPKD „Prosvjeta” u Gackom za istorio-grafiju. Dobitnik je nagrade „Teodor Pavlović” za knjigu godine (2018) i nagrade „Karolj Sirmai“ za najbolju knjigu pripovedaka (2019).

“Pesma „Selimo poljupce od kapi do kapi”, očigledno je, pripada ciklusu ljubavnih pesama posvećenih Brani, pesnikovoj supruzi. One su objavljivane, najpre, u književnoj periodici, a 2017. godine i u pesničkoj zbirci, indikativnog naziva, Zove se Brana. Pojedine pesme iz ove zbirke bile su prethodnih godina u najužem izboru za Lenkin prsten. Nesumnjivo je da je ljubavna tematika od prvorazrednog značaja ne samo za intimni, već i za poetski svet Milana Micića. Već je primećeno da je Micićeva ljubavna poezija i čulna i ezoterična, nalik na molitvu, ali i na kontemplaciju. Ona je i nemirna i strasna, ali i spokojna i nežna. Vešto izbegavajući ponavljanje i patetiku, ali ne prikrivajući svoja osećanja, Milan Micić uspeva da peva o samoj suštini ljubavi, koja se ne menja pod uticajem vremena i događaja oko nas, nego ostaje trajna i snažna, bez obzira na sve”, stoji u saopštenju žirija.

Facebook Komentari