NADALJ U LJUBIČASTOM! Obeležen Dan prevremeno rođene dece.

17. novembar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Lokalna samouprava

Na inicijativu naše sugrađanke Karoline Vislavski iz Nadalja, u opštini Srbobran je večeras po prvi put obeležen Svetski dan prevremeno rođene dece. Puštanjem ljubičastih balona Nadaljčani su se priključili ostatku sveta u činu koji treba da skrene pažnju javnosti i struke na problem koji je i u Srbiji sve prisutan i nosi poražavajuće brojke.

U svetu se svake godine pre vremena rodi oko 15 miliona beba, dok kod nas tu sudbinu doživi više od 4000 novorođene dece, a čak 60% njih zahteva neki oblik intenzivne nege i lečenja što je 7 beba dnevno. U obzir treba uzeti i činjenicu da je prevremeno rođenje u Srbiji vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 5 godina.

Karolina Vislavski iz Nadalja je jedna od majki čiji je sin Danilo prevremeno rođen, tako da ona odlično razume gore pomenute brojke i ne čudi što se lično zauzela da se i kod nas obeleži datum koji podseća na nemoćne najmlađe nam sugrađane. Mesna zajednica Nadalj prepoznala je Karolininu ideju kao dobru i odlučila je da se pridruži u organizacionom smislu, kako bi obeležavanje Dana prevremeno rođene dece maksimalno ličilo na slična dešavanja u svetu.

“Mesna zajednica Nadalj je osetila potrebu da pruži nesebičnu podršku na podizanju svesti o prevremeno rođenoj deci, njihovim roditeljima i njihovoj uzajamnoj borbi za život. Toliko toga su nam pokazali i toliki heroji postali, da ne možemo, a da im ne odamo priznanje i da im se u svakom momentu u daljem životu nađemo na putu pružajući im svoju ruku. U znak zahvalnosti i podrške Nadalj je večeras sijao simboličnim ljubičastim svetlom i zajedno sa porodicom ‘Malog Velikog Diva’ pušteni su baloni, za sve Divove sveta uz poruku da nisu sami. Zahvaljujemo se zamenici predsednika opštine, Milici Zarić i Kancelariji za mlade opštine Srbobran na čelu sa Bojanom Nikoličin, na podrsci”, rekla nam je Dejana Aleksijević, predsednica Saveta MZ Nadalj.

Učešće u akciji uzela je i Milica Zarić, zamenica predsednika opštine Srbobran, koja je dolaskom u Nadalj želela da pruži podršku Karolini i svim drugim majkama čija deca su prevremeno rođena. “Na inicijativu naše sugrađanke, majke troje dece, po prvi put se i u Opštini Srbobran obeležava ovaj dan, čime smo se pridružili globalnoj akciji obeležavanja dana prevremeno rođenih beba. U skladu sa merama mi smo ovaj dan obeležili skromno, ali sa nadom da ćemo naredne godine poslati još snažniju poruku kojom pružamo podršku svim malim borcima. Večeras smo iz Nadalja poslali tu poruku podrške i ljubavi svim malim ‘Divovima’ kojima je to u njihovoj borbi najpotrebnije. Večeras je Nadalj bio ljubičast, jer to je boja koja simbolizuje njihovu borbu. Ljubičastoj akciji su se ovih dana pridružile i naše škole gde su najmlađi đaci pravili male ljubičaste čarapice, gde u nizu od 10 čarapica najmanja simbolizuje jednu prevremeno rođenu bebu. Hvala našim malim drugarima i hvala Karolini koja je inicijator ove akcije. Sigurna sam da će ovo postati tradicija u našoj opštini”, rekla je Milica Zarić ovom prigodom, te se zahvalila Mesnoj zajednici Nadalj koja je prepoznala važnost ove akcije. Zarić je ujedno pozvala sve građane da se slobodno obrate lokalnoj samoupravi sa svojim idejama i inicijativama.

Facebook Komentari