Obeležen dan kada je prekinut Veliki rat

11. novembar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Danas su povodom državnog praznika, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, položeni venci podno spomen ploče koja se nalazi na čeonom zidu crkve Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu, gde stoje imena svih Srbobranaca stradalih na bojištima tokom Velikog rata.

Ušli smo u drugi vek obeležavanja sećanja na hrabre rodoljube koji su poginuli za slobodu svog naroda, u ratu nakon kog je i ovaj naš prostor vojvođanske ravnice pristupio novoj državi i tako ujedinio sve Srbe sa prostora Balkana. U čast svih čija imena krase spomen ploču, protojereji Jovan Kezan, Žarko Blagojević, i đakon Dejan Novaković, služili su pomen, a vence su ovim povodom položili Milena Alargić i Milica Zarić, predsednica Skupštine opštine Srbobran i zamenica predsednika opštine, predstavnici SUBNOR Srbobran, Udruženje boraca ratova od 1991. do 1999. godine “Hrabri borci” i Udruženje ratnih vojnih invalida Srbobran.

“Dan primirja obeležavamo odajući počast svim žrtvama u Prvom svetskom ratu, onima koji su dali svoje živote za slobodu u našoj zemlji. Trećina tadašnje srpske populacije je izgubila život u Velikom ratu, što Srbiju svrstava na prvo mesto po broju žrtava srazmerno broju stanovništva. Nesaglediva ratna razaranja i golgota koju je naš narod preživeo, ostavili su duboke tragove bola i patnje koje nikada nećemo zaboraviti. Nikada nećemo i ne smemo zaboraviti kako je mala i hrabra Srbija povratila svoju teritoriju iz ruku okupatora i veliki put koji je prešla preko Cera, Kolubare, Drine i Albanije. Zato danas slavimo herojstvo i slobodu svog naroda. Slava junacima koji su branili i odbranili Srbiju”, rekla je predsednica lokalnog parlamenta Milena Alargić.

Prigodnim rečima obratio se i protojerej Jovan Kezan: “Važno je da čuvamo uspomene na sve one koji su u Velikom ratu stradali za svoj narod, državu i veru. Mnogo je onih koji su na raznim mestima, širom ove naše zemlje gde se god vodio Veliki rat, svoje živote dali za njeno oslobođenje. Znamo da su bili primorani da je napuste zbog velikih sila osovine koji su nas isterali iz otadžbine, ali Božijom promišlju i uz pomoć saveznika i naši Srbobranci su bili ti koji su ponosno učestvovali u slavnom povratku u svoju zemlju. Naši preci su im se 1925. godine odužili ispisivanjem njihovih imena i postavljanjem spomen ploče na hram sveti, koja je tada i osvećena, i evo već godinama se u hladnom novembru sećamo njih i zahvaljujemo im za ono što su darovali, što im je bilo najvrednije, a to je njihov život. Neka im je večna slava i hvala Gospodu, u sve vekove i vekova, amin”, rekao je protojerej Kezan.

Facebook Komentari