Muzejskom pričom završeni su Dani kulturne tradicije (VIDEO)

05. novembar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Manifestacija “Dani kulturne tradicije” koju tradicionalno organizuje Dom kulture sinoć je zatvorena predavanjem “Srbobran – muzejska priča”

Malobrojne posetioce u galeriji ustanove kulture, u skladu sa merama za suzbijanje epidemije, kroz priču je vodila Ljiljana Trifunović, kustos, muzejski savetnik i etnolog Muzeja Vojvodine. Tema su bili muzejski eksponati kojima raspolaže ugledna muzejska institucija iz Novog Sada, a koji vode poreklo sa teritorije opštine Srbobran.

Nešto više o ovom predavanju i eksponatima rekla nam je Trifunović lično: “Projekat ‘Muzejska priča’ nastao je 2015. godine i suština mu je da posetimo lice mesta sa kojih stižu predmeti koje čuvamo u Muzeju Vojvodine. Neki predmeti jesu izlagani na raznim tematskim izložbama, ali mnogi stoje u depoima i potrebno ih je prikazati javnosti. Ideja se javila sa formiranjem digitalne baze svih predmeta, pa tako sada organizujemo i digitalne izložbe, uz živu priču na mestima u kojim gostujemo. Ovakva predavanja uz slike i prezentacije bude želju da se poseti Muzej Vojvodine”, objasnila je Ljiljana Trifunović.

“Dani kulturne tradicije” otvoreni su još pre nedelju dana izložbom koju je priredilo Udruženje “Ruka spasa”, a nastavljeno je predavanjem istoričara i književnika dr Milana Micića u Malom pozorištu. Micić je govorio o Sentomašu u Carskoj Rusiji, odnosno o seobama Srba sa naših prostora, iz Ugarske u Rusku monarhiju. To zanimljivo predavanje možete pogledati u nastavku:

 

Facebook Komentari