Ravnopravne u igri sa prejakim Beograđankama

25. oktobar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: košarka, Sport

Ženski košarkaški klub “Radnički” iz Beograda važi za jedan od četiri najjača tima Druge košarkaške lige Srbije za žene, a ujedno je i poslednja u nizu iz pomenute grupe ekipa sa kojima je ŽKK “Srbobran” imao prilike da igra u prva četiri kola takmičenja. I pored sve snage koju ima “Radnički”, Srbobranke su potpuno parirale u igri Beograđankama, čak značajno i vodile, ali na kraju pobeda je izostala.

Na samom početku utakmice, sinoć igrane u Hali Centra za sport opštine Srbobran, bilo je jasno da su gošće iz prestonice mnogo agresivnije i da su došle da u svoj saldo dopišu novu pobedu. Trebalo je devojkama domaćeg kluba par minuta da se naviknu na taj stil igre i dođu u priliku da poravnaju rezultat. Neosporan je kvalitet gostujuće ekipe usled čega i ne čudi što su najveći deo utakmice one imale blagu koš prednost (1-5 poena), često je bilo i nerešeno, a uspevaju “Belle” i dva puta da povedu. Drugi put je ta prednost bila značajnija, 45:39 sredinom treće četvrtine, i taman kad se učinilo da imaju šansu za pobedu “Radnički” snažno uzvraća i vraća se na prethodno zacrtanu putanju.

Poslednja četvrtina je potpuno pripala gošćama, koje na kraju beleže ubedljivu pobedu 52:70, po periodima: 17:21, 17:14, 12:16 i 6:19. Kako smo i rekli na početku, u prva četiri kola ŽKK “Srbobran” sretao se isključivo sa ekipama koje ove godine pretenduju na jedno od mesta koja vode u Prvu ligu Srbije, zbog čega nikako ne treba da obeshrabi skor od jedne pobede i tri poraza, šta više taj jedan trijumf treba da ohrabri.

Svih devet igračica domaće ekipe, koje su bile spremne za subotnji meč, imale su priliku da zaigraju, ali se nisu sve i upisale u strelce. Kapiten Jelena Curaković bila je  najefikasnija u srbobranskoj ekipi postigavši 13 poena, 9 skokova i 3 asistencije. Mirjana Zorić standardno dobra sa 10 poena, 2 trojke i 7 skokova. Plej Dragana Kekezović hrabro je vodila napad, ubacila 9 poena, jednu trojku i ostvarila 7 skokova. Branka Subić doprinela je sa 8 poena, Olgica Plećaš 7, Mirjana Đokić 3 i Mila Ivetić 2 poena.

“Bili smo pred ovu utakmicu optimistični, željni dokazivanja, a opet realno gledajući imali smo male šanse da nešto veliko napravimo protiv Beograđanki. Za devojke večeras imam samo reči hvale, uradile  su veliku stvar parirajući u igri protivnicama tokom tri četvrtine. Pomak u igri je veliki, u smislu komunikacije u igri, požrtvovanja, angažovanja i sve ukupno energije na terenu. Jeste ovo treći vezan poraz, ali slobodno mogu reći da sam zadovoljan, jer se od starta videlo na parketu šta mi hoćemo da igramo i postignemo. Taj odnos mojih igračica je apsolutno za pohvalu”, rekao nam je posle utakmice trener Subić, a zatim nastavio.

“Kada je u pitanju sama utakmica, mislim da smo svoju šansu ispustili negde u 27. minutu, pri nerešenom rezultatu, šutirali smo 7-8 puta spolja, dok je protivnik bio u bonusu. Možda bi bilo bolje da smo tad dovođenjem njih u poziciju da nas fauliraju, i zatim izvođenjem slobodnih bacanja malo smirili tempo utakmice, a opet ostvarili sigurne poene. Tako bismo održali prethodno izgubljenu prednost i malo odmorili pred poslednju četvrtinu u kojoj se pokazalo da nam je falilo snage. Pogotovo što smo mnogo više šutirali trojke, čak 26 puta sa tri pogotka, a samo 12 slobodnih bacanja. Takođe, u drugom poluvremenu je bila više primetna razlika u fizičkoj dominaciji gošći, imali smo samo 3 ofanzivna skoka za 20 minuta igre, dok je u prvih 20 ostvareno 11 skokova pod protivničkim košem. To se naravno odrazilo na broj naših šuteva ka košu”.

“Izuzetno mi je drago što su pred kraj utakmice, iako fizički inferiornije, devojke verovale da se može napraviti preokret i na -14 poena, i nisu prestajale da igraju i veruju u to do isteka vremena. Čestitam svojoj ekipi na odnosu prema igri, onome što su prikazale fizički i moralno, pokazavši izuzetan karakter. Liga je tek počela, za nama su najteži mečevi, i verujem da ćemo sa ovakvim odnosom i igrom početi da beležimo rezultate kojima ćemo se radovati”, optimističan je naš strateg Slobodan Subić, a mi mu, kao navijači, verujemo i iščekujemo te pobede.

Peto kolo je već jedna od mogućih prilika za ostvarivanje pozitivnog rezultata, u pitanju je utakmica koja se igra u Sremskoj Mitrovici. Tamošnja ekipa “Srem” je novajlija u ligi, mlad i poletan tim protiv kog bi pobeda Srbobranki trebala da bude izvesna.

Facebook Komentari