Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke

22. oktobar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Rak dojke čini vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, pa i kod nas, s tim u vezi Kancelarija za mlade opštine Srbobran organizovala je danas  akciju koja treba da probudi svest o ovoj bolesti.

U pitanju je najčešći oblik raka kod žena, kako u razvijenim tako i u manje razvijenim sredinama. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko 1.670.000 hiljada žena obolelelih od ove bolesti, a oko 522.000 žena umre od ove bolesti svake godine. Otkrivanje obolenja u početnoj fazi povećava šanse za izlečenje i zato je održavanje akcija koje bude svest uvek važno.

Podršku današnjoj akcija dala je opština Srbobran, a Milica Zarić, zamenica predsednika opštine, priključila se akciji održanoj na platou ispred ulaza u najveći ovdašnji maloprodajni objekat, jer je tu velika fluktuacija ljudi. “Danas obeležavamo mesec oktobar, kao mesec borbe protiv raka dojke, gde želimo da istaknemo značaj prevencije kao najboljeg načina borbe. Već godinama u nazad, širom sveta, mesec oktobar je deo godine kada se ovoj bolesti posvećuje veća pažnja kako bi se probudila svest kod žena o ovoj temi. Danas je Kancelarija za mlade, opštine Srbobran, izašla među građane sa akcijom ‘Srbobran je roze’, kako bi pripadnicama nežnijeg pola ukazali na značaj prevencije u borbi protiv raka. Pomenuto oboljenje kod nas prednjači kada su u pitanju maligniteti kod žena i na veliku žalost odnosi mnoge živote. Deleći flajere, čokoladice i balone, kroz razgovor sa ženama želimo da utičemo na njih da samopregled postane nešto što će učestalo činiti, da posećuju redovno lekare po tom pitanju, sve kako bi se u slučaju pojavljivanja raka on otkrio na samom početku”, obrazložila je akciju Milica Zarić.

Zarić je istakla da će u narednim danima dr Erceg, gineolog Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, održati jedno predavanje za naše sugrađanke, tokom kojeg će govoriti o načinima samokontrole, prevenciji, ali i lečenju raka dojke. Kako epidemiološki uslovi ne dozvoljavaju održavanje većih skupova, predavanje će biti emitovano na radio Srbobranu u terminu koji će biti naknadno najavljen.

Facebook Komentari