Odata počast oslobodiocima Turije i Nadalja

22. oktobar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Tokom današnjeg prepodneva delegacije opštine Srbobran, kao i Mesnih zajednica Turije i Nadalj, položile su vence na spomen obeležija posvećena palim barcima za oslobođenje Turije i Nadalja u Drugom svetskom ratu.

Zamenica predsednika opštine Srbobran, Milica Zarić, i član Opštinskog veća Jovan Andrić, prvo su posetili Turiju, gde su ih dočekali predsednik Saveta lokalne Mesne zajednice, Miloš Jovanović, i član Saveta MZ Turija Dušan Mihajlović, kako bi zajednički položili vence uz ploče sa imenima stradalih boraca. Pored spomenika podignutog slavnom generalu Petru Drapšinu, Miloš Jovanović je rekao sledeće: “Povodam dana oslobođenja Turije u Drugom svetskom ratu, 22. oktobra, položili smo vence u slavu onih koji su živote dali za slobodu svoje Turije. Zahvalnost koju svi mi osećamo dovodi nas do ovog spomen obeležija svake godine na ovaj dan, a ujedno je i naša dužnost i obaveza da očuvamo sećanje na te ljude, 109 palih boraca, kako bi i mlađe generacije nastavile da gaje jednak odnos i poštovanje ka datoj žrtvi. Na žalost, ove godine zbog situacije sa kovidom, nismo u mogućnosti da ovaj datum bude obeležen na tradicionalan način, sa više ljudi i uz prisustvo đaka škole koja nosi ime našeg generala Drapšina”, rekao je Jovanović.

Cveće je zatim podno imena poginulih oslobodilaca položeno i u Nadalju, gde su se predstavnicima opštine pridružili Dejana Aleksijević, predsednica Saveta MZ Nadalj, kao i Branko Kobac član Saveta. “Tradicija polaganja cveća Nadaljčanima stradalim za oslobađanje našeg mesta nastavljena je po 76. put, naravno uz poštovanje svih mera. Samo tri dana nakon što je oslobođen Srbobran i Nadaljčani su dočekali svoju slobodu. Mi kao građani smo dužni da čuvamo i negujemo sećanje na pale borce, jer oni su ti koji su platili najvišu cenu slobode, kako bismo mi danas čiveli ne opterećeni ratom i okupacijom. Važno je da to nastavimo da činimo i da prenesemo to na generacije koje dolaze”, u svom obraćanju rekla je Dejana Aleksijević.

Nakon što je prisustvovala polaganju venaca u oba mesta, zamenica predsednika opštine Srbobran, Milica Zarić, istakla je važnost obeležavanja 22. oktobra kao dana kada su Turija i Nadalj osetili duh slobode. “Ne smemo zaboraviti tih 359 boraca koji su u Drugom svetskom ratu položili svoje živote na oltar slobode, kako bi mi građani opštine Srbobran živeli u slobodi. Sa ovog mesta, kod spomenika u Nadalju, želimo da poručimo da se u opštini Srbobran neguje antifašistički duh i da će slobodarska tradicija i borba protiv fašističkih delovanja biti nastavljena”, rekla je Milica Zarić ovim povodom.

Facebook Komentari