Obeležavanje Dana opštine počelo je na Trgu slobode

19. oktobar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Dan opštine Srbobran, 19. oktobar, datum je koji ne predstavlja samo sećanje na trenutak kad je pre 76. godina narod ove varoši dočekao slobodu i skinuo sa sebe fašistički jaram, već je to i dan kada se podsećamo da smo bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, svi jednaki i ujedinjeni kao Srbobranci. To je ideja sa kojom je i ove godine lokalna samouprava organizovala obeležavanja praznika.

Da bi sloboda koju kao građani danas uživamo postojala, neki naši pretci morali su da daju svoje živote. Na svečanosti održanoj na Trgu slobode danas je tim ljudima odata pošta polaganjem venaca, izgovaranjem prigodnih stihova i izvođenjem nacionalne himne. Negovanje sećanja na pale heroje tradicija je koja u Srbobranu ne prestaje da se obeležava tričetvrt veka i sigurno je da će se sa tom praksom nastaviti i u buduće, kako bi sve nadolazeće generacije umele da poštuju život koji imaju.

“Poštovani građani, dragi prijatelji. Današnji dan slavimo kao Dan oslobođenja, dan kada je Srbobran dobio priliku za novi početak zahvaljujući oslobodiocima koji se nisu libili da žrtvuju sebe radi nas, zarad budućih pokolenja i slobode u kojoj danas živimo. U njihovu čast stojimo ovde sećajući se na slavnu antifašističku borbu, ali i na sve pretke koji su se kroz našu bogatu istoriju borili za pravo na mir i prosperitet u našem društvu, koje je oduvek bilo multikulturalno, prepleteno mnogim istorijskim događajima i okolnostima iz kojih smo mogli da naučimo važnu poruku neophodnosti razumevanja i tolerancije, koju negujemo i čime se Srbobran i danas ponosi. Ne smemo nikada zaboraviti one koji su bili spremni da žrtvuju sve, pa i svoje živote, zarad svetlije budućnosti u kojoj i naša deca odrastaju. Zbog toga je važno da ne dozvolimo prekrajanje istorije, falsifikovanje činjenica i da na svako buđenje fašizma reakcija bude oštra i odlučna, i to je jedan od razloga što naučene lekcije koje smo skupo platili, moramo ponavljati još glasnije. Fašizmu nije mesto među nama, iako, nažalost, nije iskorenjen u potpunosti, pa je stoga i najmanja njegova pojava veoma zabrinjavajuća. Zato je potrebno ponavljati šta su prave vrednosti kojima čovek mora da teži, u koje su i naši preci verovali, a mnogi zarad toga položili i svoje živote”.

“Da bi znali šta imamo danas, kolika je vrednost mira i razumevanja, moramo dobro poznavati prošlost i istorijske činjenice u kojima naše malo mesto ima posebnu, veliku ulogu. Srbobran ne zaboravlja i ponosi se činjenicom da je u kući Kaćanskih formiran štab velikog maršala Fjodora Ivanoviča Tolbuhina, gde su se pripremale dalje vojne operacije za konačnu pobedu i dugo očekivani mir. Ne zaboravljamo ni značajan broj dobrovoljaca iz naše opštine koji su se u revolucijama i raznim ratovima borili ne samo za oslobođenje Srbobrana, već i svoje domovine i čitavog naroda, gledajući uvek u budućnost i nadajući se da će njihova deca doživeti sudbinu drugačiju od njihove. Oni su svedoci kako se mir teško gradi, a lako ruši, zato današnja poruka nosi posebnu težinu, jer smo svedoci da postoje oni koji bi prekrajali istoriju i od oslobodioca pravili okupatore, a od okupatora stvarali dobročinitelje. Dragi sugrađani, naša uloga danas je da to ne dozvolimo! Ako ne zbog sebe, onda zbog onih koji su dali svoje živote za slobodu, ali i zbog generacija koje dolaze. Iako je taj 19. oktobar 1944. godine sada već daleko iza nas, on ostaje upisan večno kao simbol nade u bolje sutra, kao kraj stradanjima i nedaćama i u isto vreme početak nove, srećnije epohe. Dan opštine danas objedinjuje sve događaje u kojima su naši junaci dali svoje živote. Mi smo na njih ponosni i ne smemo ih zaboraviti, jer je to naša dužnost i najmanje što mi možemo učiniti njima, u nadi da će mir, za koji su se oni borili, večno trajati. Svim građankama i građanima opštine Srbobran čestitam Dan oslobođenja i Dan opštine”, rekao je predsednik opštine Radivoj Debeljački u svom govoru, pod spomenikom palim borcima u parku, građanima okupljenim na obeležavanju godišnjice oslobođenja Srbobrana.

U ime opštinske organizacije SUBNOR-a okupljenima se obratila i Stojanka Galić: “Dragi sugrađani, dozvolite da vas pozdravim i da vam se zahvalim što ste došli da odamo počast svim znanim i neznanim junacima koji su pobedili fašizam, a mnogi su u toj borbi i svoje živote izgubili. Evo, danas obeležavamo 76 godina od dana kada su jedinice Drugog šajkaškog partizanskog odreda, zajedno sa jedinicama Crvene Armije, oslobodile naš Srbobran. Ponosni smo na naše pretke koji su pošli u bitku za svoja ognjišta, u bitku u kojoj je pobedila hrabrost i ljubav prema slobodi. Služeći zavetima predaka, SUBNOR Srbobran ostaje dosledan borbi protiv fašizma, čuvanju istine, a istina je da je tokom Drugog svetskog rata svoje živote izgubilo više od 50 miliona ljudi, da je to najmračniji period čovečanstva i čuvajući istinu na taj mračan period, sprečavamo da se tako nešto opet dogodi”.

“Mi predstavnici SUBNOR-a, imamo izrazito poštovanje prema svima zbog kojih smo danas ovde, prema našim precima koji su svoje živote položili na oltar slobode, među nama ima živih učesnika rata, to je Ljubomir Panjković koji nam uvek sa puno radosti i žara priča o borbi za slobodu, ali i prema svima vama koji ste čuvari naše tradicije, koji ne dozvoljavate da nas zaborav pobedi i da se udaljimo od žrtava podnetih kao zalog za život koji živimo. Na ovom mestu danas mi se sećamo svih onih znanih, neznanih junaka i njihovog junaštva, nikada ne smemo zaboraviti kolika je njihova ljubav prema otadžbini, njihovu snagu, borbu za slobodu. Slava svim borcima, junacima koji su učestvovali u borbi protiv fašističkog okupatora, a posebno slava svima onima koji su učestvovali u borbi za oslobođenje Srbobrana”, rekla je Stojanka.

Ceremoniji odavanja pošte, polaganjem venaca na spomen obeležiju, prvo su pristupili predstavnici lokalne samouprave, predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački, zamenica predsednika Milica Zarić i predsednica Skupštine opštine Milena Alargić, a zatim su ih sledili predstavnici:

  • Opštinske organizacije SUBNOR-a,
  • Saveza ratnih veterana Srbije,
  • Udruženja boraca ratova od 1991. do 1999. godine “Hrabri borci”,
  • Udruženje ratnih vojnih invalida Srbobran,
  • lokalnog odbora Srpske napredne stranke,
  • Socijalističke partije Srbije
  • Srpske radikalne stranke.

Polaganjem venaca u ime opštine Srbobran na još dva značajna spomen obeležija, spomenik poginulom vojniku Crvene Armije Borisu Mihajloviču Korotkovu i spomenik borcima na pravoslavnom groblju, završeno je ceremonijalno obeležavanje 76. godišnjice oslobođenja, a prešlo se na drugi deo programa posvećen ljudima koji danas Srbobran čine boljim mestom za život.

Facebook Komentari