Kad su sudije u prvom planu fudbal je na gubitku

19. oktobar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Fudbal, Sport

Fudbalski opštinski derbi trebao je današnji dan da učini praznikom sporta, duel naših timova u Vojvođanskoj ligi “Sever” bio je sve samo ne praznik i pored toga što je viđeno dosta golova.

Pobeda domaćina u ovom meču, ekipe FK “Mladost” iz Turije, bila je nešto što je očekivano jer je taj tim ove sezone kompletniji i spremniji, što tabela i pokazuje, ali opet nije moguće zabraniti gostujućem timu, FK “Srbobran”, da pokuša napraviti iznenađenje. Ili je ipak moguće.

Srbobranski tim je na ovu utakmicu otišao već desetkovan, a povreda Siniše Zeljića u 10. minutu utakmice dodatno je naštetila ekipi i najavila katastrofu koja je usledila u nastavku. Njega iznose sa terena nakon čega biva upućen u bolnicu. U 15. minutu sudija svira penal u korist domaće ekipe, po većini očevidaca bez osnova. Mladi golman Borivoj Babin uspešno je odbranio svoj gol, ali sudija iz nekih njemu znanih razloga poništava izvođenje istog i zahteva ponavljanje kazne. Isčuđavanje dvojice igrača ekipe iz Srbobrana, David Petrović i Stefan Jorgić, biva okarakterisano kao uvredljiv i nepristojan protest (što oni tvrde da nisu učinli) nakon čega obojica dobijaju crvene kartone i napuštaju teren. Babin i drugi put uspeva da odbrani penal, ali ga sudija zbog toga kažnjava žutim kartonom. Taj gest je zahtevao protest trenera FK “Srbobran”, Dušana Medića, nakon kojeg sudija i njega isteruje sa terena.

Posle svega viđenog fudbal je postao nebitan, nervoza kod igrača, struke i čelnika klubova bila je opšte prisutna, toliko da se gotovo niko nije radovao vođstvu ekipe “Mladost”, koje Bojan Milovanović postavlja u 30 minutu igre (1:0). Ubrzo sledi i drugi gol domaće ekipe u realizaciji Borislava Ikraševa u 37. minutu, čime je postavljen rezultat na poluvremenu 2:0. Drugo poluvreme inicijativu nameće srbobranski tim čiji napadi donose gol u 48. minutu, koji je registrivan kao autogol Gubaš Damjana. Još dve prilike su imali Srbobranci, Pavićević i Marjanov, skoro stopostotne, ali nema promene rezultata sve do 80. minuta kada Slobodan Trivić postavlja konačan rezultat, 3:1 za turijsku “Mladost”.

Da prokomentariše utakmicu smo zamolili predsednika Fudbalskog kluba “Srbobran”, Nemanju Perendića, nakon što smo čuli utiske trenera ovog kluba, kao i igrača, a to je da nikada pre nisu prisustvovali utakmici na kojoj su sudije ovako restriktivno osudile neku ekipu. “Opštinski derbi koji je trebao da bude praznik fudbala prikazao je sa jedne strane požrtvovanje, čast, ljubav prema klubu i dresu, a sa druge strane nameru dva čoveka da sve to nuliraju. Mi smo na ovoj utakmici izveli tim koji su činili Srbobranci, devet njih koji žive u Srbobranu i dvojicu čiji roditelji jesu sa Vašarišta. Takođe u pitanju su momci koji su izuzetno mladi: David Petrović i Aleksa Dukić su 2000. godište, 2001. je Borivoj Babin, 2002. Artur Kenji, 2003. Ljubomir Živanović. Govorim ovo jer želim da obavestim ljude sa kojim igračkim kadrom mi raspolažemo, da su to sve naša deca, naš ponos iako nemaju velikog iskustva. Na žalost ispostavlja se nakon ove utakmice da sve to nije važno i da su bitne neke druge stvari, a ne ono čemu učimo decu: časti, poštenju, sportskom duhu i fer igri. Toj deci je danas pokazano nešto skroz drugo, u sudijskoj režiji”.

“Već na početku utakmice sudija svira nepostojeći kazneni udarac kojem smo se svi smejali, a zatim sledi niz odluka koje su u najmanju ruku nestručne i nepedagoške, a usudiću se da kažem i namerno instruisane sa namerom da se naš klub ošteti. Sve to jako je loše uticalo na naše momke, slobodno mogu reći da su na poluvremenu neki i plakali u svlačionici zbog nepravde koja nam je nanesena. Znamo mi da nismo snažni da značajnije ugrozimo turijsku ekipu, ali da nam se ukine i šansa da to pokušamo, e to je strašno. Moram reći da me je iznenadila reakcija ljudi iz uprave kluba ‘Mladost’, koja je bila potpuno hladna i sa stavom da su glavni i taj jedan linijski sudija postupali ispravno. Iako su neki drugi Turinci rekli da ih je sramota što se to dešava na njihovom stadionu i još protiv kluba iz naše opštine”.

“U svakom slučaju, posle svega lošeg što smo doživeli u tih par minuta, trener Medić i ja smo ponosni na naše momke jer su nakon sve nepravde izašli na teren i iz inata odigrali dobro. Pokazali su snagu i želju da se bore, ne samo protiv sportskih protivnika, nego i protiv onih koji su zlonamerni i žele da naštete našem klubu. Sve pohvale za moje fudbalere, oni imaju srca i duše i to se mora poštovati. Iako su i oni deca, znaju da se na njih ugledaju drugih 100 klinaca koji treniraju u našem klubu. To je velika odgovornost, a ne još što moraju da idu i protiv onih kojima se ne sviđa što FK “Srbobran” igra ovaj rang takmičenja i što bi najviše voleli da iz njega ispadnemo ili budemo izbačeni. Današnje sudijske odluke mislim da su imale za cilj da isprovociraju naše reakcije posle kojih bi smo bili kažnjeni nečim takvim”, rekao nam je Perendić, nakon čega je uputio čestitke domaćoj ekipi na pobedi i na korektnoj igri. Povređenom Siniši Zeljiću predsednik kluba je poželeo brz oporavak i da se čim pre vrati na teren, jer nema predaje, a sigurno je da će biti potreban timu u nastavku sezone.

Facebook Komentari