Svečano otvorena Zonska smotra

18. oktobar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Subota za nama bila je posebna jer je u galeriji Doma kulture posle mnogo vremena održan pravi skup poštovalaca umetnosti. Reč je o smotri likovnog stvaralaštva amatera, odnosno svečano je otvorena Zonska smotra likovnih umetnika amatera Vojvodine.

Izloženi su likovni radovi slikara iz: Bačke Palanke, Bača, Bačkog Petrovca, Beočina, Vrbasa, Žablja, Novog Sada, Temerina i Srbobrana. Odabir likovnih radova je napravio selektor mr Mile Ignjatović, istoričar umetnosti iz Novog Sada. „Dugi niz godina sam uključen u rad sa amaterima i mogu da kažem da je amaterska umetnost kod nas u poslednjih dvadesetak godina dobila status građanstva, iako u nekim umetničkim krugovima postoji i dalje nipodaštavanje kada se govori o amaterima. Ne delim to mišljenje i veoma je tanka linija između amaterizma i akademske umetnosti. Pri izboru sam imao koncept da budu zastupljeni radovi iz što više tehnika i tema. Izloženi radovi su veoma dobri i imao sam težak zadatak pred sobom. Odabrani radovi idu na Pokrajinsku smotru“, rekao je Ignjatović na otvaranju uzložbe.

Situacija sa COVID 19 je evidento uticala na to da se broj pristiglih radova umanji, u poređenju sa prethodnim godinama, ali kvalitet nije izostao i bilo je veoma teško izabrati one najbolje, tvrdi Sava Mučibabić, sekretar Saveza umetničkih stvaralaca amatera Vojvodine. „Bilo bi odlično kada bi imali toliko veliku galeriju da u njoj izložimo sve radove koji se pojave u toku jedne godine i to bi bila najveća likovna manifestacija na svetu, ali to je nemoguće. Selekcija je neophodna i ona uvek predstavlja lični stav, ali nema sumnje da se i ove godine dosta radilo i da ponovo imamo odličnu izložbu“.

Pokrajinska smotra likovnih umetnika amatera Vojvodine biće bogatija za dvadesetjedno izabrano delo, među kojima su i dva iz Srbobrana. Umetnici su Ester Kiš i Vojislav Milošev.

Facebook Komentari