Opštinska podrška Biseru se nastavlja

09. oktobar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, udruženje

Dečija nedelja bila je povod da predsenik opštine Srbobran, po prvi put od kako je stupio na funkciju, poseti objekat dnevnog boravka Udruženja za pomoć MNRO “Biser” i da tom prilikom podeli poklone njegovim korisnicima.

Radivoj Debeljački je u društvo svoje zamenice Milice Zarić i člana Opštinskog veća zaduženog za socijalna pitana, dr Ilije Gazepov, boravio u objektu na Vašarištu, gde je, iako je dobro upoznat sa radom udruženja i saradnjom koju ostvaruju sa opštinom, bio pozitivno iznenađen svime što je video. “S obzirom na to kako je ovaj objekat nekada izgledao, pravo je zadovoljstvo videti ga potpuno renoiviranog kako spolja tako i iznutra. Kada se tome doda očigledno zadovoljstvo zaposlenih u ‘Biseru’ i korisnika njihovih usluga, jasno je da su uložena sredstva i zalaganje ljudi opravdani i namenjeni opštem dobru. Iako je ‘Biser’ Udruženje građana, ja lično nikad ih nisam odvajao od instituacija koje su deo sistema lokalne samouprave, jer je reč o organizaciji koja je potpuno posvećena brizi o osobama sa smetnjama u razviju i bez njihovog rada mnogi naši građani bi morali da putuju u druge opštine da dobiju potrebne usluge, što bi im značajno otežavalo život. Zbog toga je obaveza lokalne vlasti da učini maksimalan napor i pruži podršku Udruženju ‘Biser’. Danas smo došli u posetu povodom Dečije nedelje, ali sam želeo i da svima u udruženju lično saopštim da, iako je došlo do promene na vodećim pozicijama u opštini, neće doći do promene u odnosu ka ovoj organizaciji. Naša podrška će biti u skladu sa mogućnostima, ali i dalje značajna”, rekao je Debeljački prilikom posete dnevnom boraku “Bisera”.

Korisnici dnevnog boravka su, kao i uvek kad im neko dođe u posetu, bili dobro raspoloženi i željni druženja sa novim licima, a sokovi i slatkiši koje su dobili na poklon su ih dodatno obradovali. Zadovoljna je bila i predsednica Udruženja “Biser”, Slavka Popić, koja nas je upoznala sa aktivnostima koje su trenutno aktuelne u organizaciji koju vodi: “Što se tiče same Dečije nedelje mi smo imali velike planove. Želeli smo da posetimo nama bliskog udruženja u Kuli gde bi smo učestvovali u maskenbalu, takođe da posetimo Nadalj i tamo učestvujemo u radionici sa decom, i na posletku da u našem objektu u Skopljanskoj ulici ugostimo decu iz vrtića u ulici Doža Đerđa. Međutim zbog epidemiološke situacije koja je i dalje aktuelna morali, smo odustati od svih tih druženja kako bi smo izbegli mešanje sa decom, smanjili rizik od širenja zaraze i zaštitili naše korisnike. Ono što nam je najlakše bilo da organizujemo, a da uslovi budu zadovoljavajući, bila je poseta vrtiću u Doža Đerđa, gde je na druženje sa decom otišlo četvoro naših korisnika u pratnji defektologa. Što se tiče aktivnosti u našem udruženju, one se ne razlikuju značajno od onih koje smo imali pre epidemije, s tim što smo posvećeni tome da obezbedimo uslove za rad i boravak u skladu sa preporukama Vlade i lokalnog Štaba za vanredne situacije”, rekla nam je gospođa Popić, koja je izrazila veliku zahvalnost za lokalnoj samoupravi što je uvek uz njeno udruženje.

Za kraj razgovora ona nam je otkrila da su korisnici dnevnog boravka nedavno pohađali zanimljivu i korisnu obuku, koja se ticala zaštite lica na internetu i upoznavanje sa opasnostima koje vrebaju na društvenim mrežama. Na iznenađenje zaposlenih u udruženju efekat ove obuke na one koji su je pohađali bio je ogroman, prihvatili su sve preporuke i savete sa puno razumevanja i počeli da ih primenjuju.

Facebook Komentari