Vrata Doma kulture za decu su širom otvorena

08. oktobar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Kultura

Ustanova opštine Srbobran koja je u Dečijoj nedelji najangažovanija je definitivno Dom kulture. Galeriju ove ustanove svakodnevno posećuju deca iz vrtića i škola, a za poslednji dan radne nedelje priprema se posebna zabava na otvorenom za sve vesele klince.

Naš sagovornik na temu Dečije nedelje i brojnih aktivnosti koje Dom kulture u Srbobranu sprovodi poslednjih dana, bila je direktorica Sonja Stojnović, sa kojom smo pored aktuelne teme govorili i o planovima za jesen.

“Ustanova koju vodim je u saradnji sa osnovnim školama opštine Srbobran organizovala izložbu likovnih radova učenika nižih odeljenja na temu ‘Podeljena sreća dva puta je veća’, kao deo aktivnosti tokom obeležavajna Dečije nedelje. Izložba je otvorena 5. oktobra i u poslednjih par dana đaci su, u pratnji svojih učitelja, nastavnika i pedagoga, dolazili da je pogledaju u grupama od po 15 njih. Posećenost je veoma velika, grupe učestalo dolaze, smenjuju se u galeriji, a otvoreni smo do petka posle podne za sve koji žele da dođu i pogledaju radove. Pored izložbe osnovaca, ponudili smo određene aktivnosti i za decu koja idu u vrtiće. Ona dolaze kod nas da učestvuju u likovnim radionicama, imaju dovoljno prostora, dobiju papire, olovke, bojice i zaista uživaju dok su kod nas. Osmesi na licima najmlađih su najbolji pokazatelj da smo postigli cilj i da je podeljena sreća zaista uvećana, kako to kaže i stih Jovana Jovanovića Zmaja po kojem i Dečija nedelja ove godine nosi naziv”.

“Kako bi smo sa osmehom ispratili Dečiju nedelju pozvali smo u goste ‘Haos animatore’ kao poklon svoj deci naše opštine. Oni će u petak na Trgu slobode zabavljati mališane svih uzrasta sa svojim tačkama koje počinju u 15 časova i trajaće čitava 2 sata. Pozivam sve zainteresovane da dođu sa svojom decom i zabave se”, rekla nam je Sonja o Dečijoj nedelji, a zatim smo se okrenuli periodu koji je pred nama i tome šta publika u Srbobranu može očekivati od kulturnih dešavanja s obzirom na to kakve su mere na snazi usled epidemije COVID-19.

“Sigurno je da građani ne treba da očekuju u narednom periodu bioskopske projekcije ili pozorišne predstave, jer kapacitet Malog pozorišta nije dovoljan da se napravi u publici odgovarajuća distanca, a da opet bude dovoljno gledalaca kako bi sve imalo smisla i bilo isplativo. Takva dešavanja će nam do daljnjeg biti uskraćena i to je nešto na šta ne možemo da utičemo, iako nam to osetno svima nedostaje. Sa manifestacijama nastavljamo, ali u mnogo manjem formatu nego što je to do sada bilo. Slede nam ‘Dani kulturne tradicije’ i to ćemo da obeležimo jednim lepim predavanjem o Sentomašu i seobama Srba, autora i istoričara Milana Micića. Pored toga očekujemo uskoro i predstavljenje nove knjige Gorana Blagojevića, trenutno sa svojim recenzentom radi na tome. Prva ideja je bila da se književno veče održi u dvorištu Doma kulture, da se iskoristi lepo vreme i ambijent, ali sad je već jasno da će morati biti održano u zatvorenom. Pripremamo Opštinsku smotru likovnih stvaralaca, prikupljanje radova traje još par dana, a bićemo nakon te izložbe i domaćini Zonske smotre u kojoj učestvuju najbolji stvaraoci iz opština Južnobačkog okruga. Sve pomenuto biće organizovano u skladu sa propisanim merama, broj ljudi koji će moći da prisustvuju biće ograničen, što znači da će publike biti manje jer ne raspolažemo velikim prostorima”, otkrila nam je je direktorica Stojnović.

Facebook Komentari