Gimnazija bila domaćin susreta budućih preduzetnika

04. oktobar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Gimnazija i srednja ekonomska škola u Srbobranu “Svetozar Miletić” tokom jučerašnjeg dana je realizovala četvrti projekat u nizu, ovoga puta posvećen preduzetništvu, zbog čega je i poneo naziv “Biznis susret”.

U projektu su pored škole domaćina učestvovale još tri škole: Ekonomsko-trgovinska škola iz Kule, Poljoprivredna škola iz Bačke Topole i Gimnazija iz Vrbasa. Svaku školu su predstavljala po četiri učenika sa po jednim profesorom koji je imao zaduženje mentora. Projektom su, u ime Gimnazije i srednje ekonomske škole “Svetozar Miletić” u Srbobranu, koordinirale profesorke ove školske ustanove: Svetlana Pajić Jojkić, Tijana Melezović, Tatjana Bublić i Anica Zeremski Pavković.

“Projekat nam je odobren od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice, a za njega smo konkurisali još početkom ove godine. Proletos smo obavešteni da je odobren i danas smo u prilici da ga realizujemo na naše veliko zadovoljstvo. Do sad smo u projektima bili fokusirani na ispunjavanje slobodnog vremena naših učenika sa kvalitetnim sadržajima, dok je ovo prvi put da se okrećemo razvoju preduzetništva kod mladih ljudi. Postoji trend u srednjim školama da se kod učenika razvija preduzetnička kompetencija, a mi smo prateći te tokove želeli da kroz projekat učenike motivišemo na pokretanje sopstvenog biznisa. Proces stvaranja učeničke kompanije zahtevao je od polaznika da pohađaju tri različite radionice, gde su edukovani o marketingu, preduzetništvu i samoj učeničkoj kompaniji. Deca su imala zadatak da osmisle delatnost svoje kompanije, zatim proizvod, te da osmisle marketing i da sve zajedno prezentuju sa sve očekivanjima vezanim za profit i planovima razvoja. Žiri će u svečanoj sali ocenjivati njihove prezentacije, proglasiti najbolje i uručiti im nagrade”, rekla nam je profesorica Svetlana Pajić Jojkić. Ona je sa koleginicom Tijanom Melezović tokom februara meseca posetila seminar u Bečeju na kom su i došle na ideju za projekat “Biznis susret”.

Nadmetanje učenika počelo je nešto nakon 14 časova. Mladi i organizovani timovi pripremili su svoja izlaganja, nakon što su uredili štandove i prezentacije ideja su mogle da počenu. Kreativnost i preduzetnički duh mladih ljudi koji su delovali kao jedno, vrlo brzo se ispoljio u svakom timu. Ideje su bile različite, jedinstvene i kako oni kažu “bez konkurencije”. Žiri je prilikom ocenjivanja ideje, prezentacije i uređenosti štanda, imao veoma težak zadatak, tako da su se u konačnoj odluci pridružili i učenici svojim glasanjem.

Pobednički tim je došao iz Poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli, sa profesoricom Mirjanom Ivanović. Oni su osmislili i napravili organski produkt “Livadski med sa šipurkom”. Nagrađeni su smart satovima. Drugoplasirani tim “Komšije” je predstavljao učeničku kompaniju iz Gimnazije i ekonomske škole “Svetozar Miletić” u Srbobranu, čiji je mentor bila profesorica Anica Zeremski. Njihova ideja je bila da naprave aplikaciju koja bi pružila sve neophodne informacije i savete mlađim i starijim građanima opštine, uz oslonac na volontere koji bi bili deo kompanije. Nagrađeni su slušalicama. Dve škole su podelile treće mesto: Gimnazija “Žarko Zrenjanin” iz Vrbasa i Ekonomsko-trgovinska škola iz Kule. Učenici iz Gimnazije “Žarko Zrenjanin” su sa mentorom Đuričić Mladenom osmislili aplikaciju “Šapa u srcu”, sa idejom brige o kućnim ljubimcima u trenucima kada gazde nisu u prilici da im pruže neophodnu pažnju. Nagrađeni su selfi štapovima.
Ekonomsko-trgovinska škola je sa profesoricom Tatjanom Bublić osmislila izradu maske za mobilni telefon, na kojoj bi se nalazile solarne pločice, koje bi omogućile punjenje baterije mobilnog telefona u toku dana. Nagrađeni su eksternim baterijama.

“U otpakivanju poklona, menjanjima istih i osmesima, pozdravili smo se sa novim licima, u nadi da ćemo se opet negde ponovo sresti”, rekla je na kraju susreta profesorica Tijana Melezović.

Facebook Komentari