Sezona likovnih kolonija završena u Turiji

22. septembar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Još jednom je omiljena oaza za okupljanje likovnih stvaralaca opštine Srbobran,”Turijska Avlija”, bila mesto na kom je održana slikarska kolonija u kojoj se obrelo više od 20 stvaralaca sa svih krajeve Vojvodine.

Takozvano “zatvaranje sezone” poklapa se za završetkom leta, periodom nakon kog se likovni stvaraoci povlače u svoje ateljee, zbog čega svi oni vole da iskoriste poslednje tople dane u godini kako bi ih proveli u radu na otvorenom. Prelep ambijent “Turijske Avlije” kod Đorđeta Klincova, iznedrio je i ovoga puta dosta slika inspirisanih najrazličitijim motivima. Domaćinu je bilo posebno drago što je mogao da ugosti dobro poznata lica, sad već prijatelje, ali i neka nova koja su po prvi put imala tu izvanrednu priliku da slikaju u hladu njegovog voćnjaka na obali kanala Dunav-Tisa-Dunav.

“Danas je sa nama bila jedna nova ekipa iz Bačke Palanke, pozvala ih je u moje ime Verica Čukić, i bilo mi je vrlo drago da vidim da su došli. Ovde kod mene redovno pravimo otvaranje i zatvaranje sezone likovnih kolonija, a ove godine smo malo poranili jer smo saznali da će biti uskoro nekog pogoršanja vremena. Danas smo se skupili po 26. put, što znači da je za nama već 13 godina ovakvih i sličnih stvaralačkih druženja, likovnih kolonija i izložbi u Turiji. Pored kolonije koja je danas održana, napravili smo i jednu retrospektivnu izložbu slika nastalih u pomenutih 13 godina stvaralaštva. Zastupljeni su mnogi umetnici, različiti motivi i najrazličitije likovne tehnika, mada preovlađuju ulje i akvarel. To je sad već jedna ozbiljna kolekcija koja broji 125 slika, i u pitanju su dela koja su mi stvaraoci ostavljali na poklon”, rekao nam je Đorđe, koji je dodao da je njegova avlija ove godine bila posebno posećena.

Usled nemogućnosti da ove godine negde odu na letovanje, mnogi njegovi prijatelji provodili su svoje godišnje odmore u “Turijskoj Avliji”. Ambijent je prava oaza za uživanje, kupanje i pecanje, ima mesta za sunčanje, ali postoji i veliki deo dvorišta koji je u debelom hladu, te je svako mogao da pronađe mesto za sebe i svoje aktivnosti.

 

Facebook Komentari