22 crteža učenika nagrađena su povodom Evropske nedelje mobilnosti

22. septembar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava, Škola

Povodom “Evropske nedelje mobilnosti” objavljen je likovni konkurs za đake osnovnih škola opštine Srbobran pod nazivom “Krećem se, a ne zagađujem životnu sredinu”, za šta su danas najboljim mladim umetnicima uručene nagrade.

Likovni konkurs su organizovali lokalna samouprava, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER) i Savet za bezbednost saobraćaja. Nadaljska Osnovna škola “Žarko Zrenjanin Uča” domaćin je ovogodišnjeg četvrtog po redu konkursa, zbog čega su najbolji radovi sa prostora opštine baš u holu ove ustanove izloženi kako bi ih svi radoznalci mogli videti.

Poklone rezervisane za najbolje đake danas je uručila zamenica predsednika opštine Srbobran, Milica Zarić, koja je ovom prilikom izjavila sledeće: “Uz podršku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), i ove godine organizovali smo likovni konkurs povodom ‘Evropske nedelje mobilnosti’. Tema pomenute međunarodne manifestacije ove godine bila je promocija urbane transformacije grada uvođenjem mera održivog transporta, odnosno alternativnih – zdravih načina prevoza i destimulacijom prekomernog korišćenja motornog saobraćaja, pa smo u skladu sa tim i mi kroz temu likovnog konkursa želeli da promovišemo alternativne vrste prevoza, u najvećoj meri korišćenje bicikala. Pandemija nas je omela da organizujemo razne programe na otvorenom, ali je i na ovaj način, posebno postavljenom izložbom, mladima i svim građanima upućena snažna poruka koliko je važno da smanjenjem upotrebe motornih vozila, automobila i motora, zaštitimo životnu sredinu. Likovne radionice u školama bile su veoma posećene, učenici su se masovno odazvali našem pozivu i izabrali smo 22 rada i njihove autore, koje danas nagrađujemo. U simboličnim poklonima nalaze se školski pribor, maske i rančevi sa amblemima ‘Evropske nedelje mobilnosti’, a pripremili su ih opština Srbobran i SKGO”, objasnila je Milica Zarić.

Učiteljica III razreda u OŠ “Žarko Zrenjanin Uča”, Snežana Radukić, naglasila je koliko su deca bila oduševljena povodom prilike da učestvuju na konkursu. “Deca iz naše škole već drugu godinu učestvuju na konkursu. Bila su puna entuzijazma, a i tema je za njih bila veoma interesantna i inspirativna. Svojim radovima pokazali su da razumeju važnost zaštite životne sredine i znaju da se do toga može doći vožnjom bicikla ili pešačenjem, a to su aktivnosti koje oni svakodnevno upražnjavaju, voze bicikle, rolere i pešače. Tako najčešće dolaze i do škole, što se vidi na njihovim radovima. Stvarno je bilo odličnih radova i deca zaslužuju sve čestitke”, rekla nam je učiteljica.

Nagrađeni su učenici:

 

  • OŠ “Žarko Zrenjanin Uča” – Tara Siriški, Aleksandra Brankov, Teodora Preradov i Helena Virag.
  • OŠ “Vuk Karadžić” – Filip Subić, Nikola Vetnić, Anđelija Marjanac, Sanja Debeljački, Stefan Brankov, Nikolina Filipović, Lazar Parožanin, Branislava Krnjetin i Andrej Šijačić.
  • OŠ “Petar Drapšin” – Andrea Tatić, Jana Sekulić, Stefan Stankov i Nikolina Blagojević.
  • OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” – Marko Slivka, Zoltan Flajs, Marko Majsztorac, Hana Mešić i Vanja Šijačić.

 

Facebook Komentari