NOVI TALAS je želeo da unapredi društvo

19. septembar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Knjiga koja je sinoć publici predstavljena u Narodnoj biblioteci, “Bunt dece socijalizma”, govori o muzici Novog talasa, ali posredno govori i o svemu onome što je prethodilo i što je bilo kasnije, odnosno prati jednu prekretnicu u razvoju društva.

Pisac Dušan Vesić i lično je svedočio stvaranju umetnoasti o kojoj govori u svojoj knjizi, na najvećem broju opisanih koncerata je bio lično, a kako kaže bio bi rado i na ostalima da je znao za njih. Muzika Novog talasa imala je poruku, kritiku režimu, načinu življenja i bavila se moralnim normama za koje su muzičari smatrali da su iskrivljene. Želelo se uticati na društvo i u tome se donekle i uspelo, smatra Dušan.

“Rad na ovoj knjizi bio je prvi posao koji sam uradio a da ideja nije došla od mene, to je zahtevao moj izdavač i ja sam ga odmah odbio. Naravno kasnije sam prihvatio, nakon što sam malo razmislio, i odmah sam krenuo da obilazim svoje muzičke idole sa željom da od njih dobijem izvorne priče i njihovo viđenje tog vremena kada je muzika nastajala. Sa prvim sam proveo u razgovoru 3 sata, i jedino što sam mogao da iskoristim za knjigu bila je jedna rečenica, sve drugo bilo je neupotrebljivo, njegovo viđenje sa ove distance je bilo skroz pogrešno. Drugi kog sam kontaktirao me je odbio, nije ga se to uopšte ticalo, nakon čega ja odlučujem da sam napišem knjigu kao istoričar, što i jesam po obrazovanju, a ujedno sam i svedočio svemu i mogu da dam lični pečat svakoj priči. Tako je i bilo, napisao sam je gotovo u jednom dahu i nakon što sam kasnije proveravao datume i činjenice gotovo da ništa nije trebalo menjati u tekstu. Tako sam se dobro sećao svega”.

“Osnovna ideja Novog talasa je bila da svako treba u stvaralaštvu da ide svojim putem, da se radi na novim idejama, da se raspravlja uvek o novim temama i mogu reći da nije bilo velike cenzure kako se danas to smatra da je funkcionisalo u staroj državi. Bili smo slobodni da se izrazimo o svemu, samo ‘njega’ (Josipa Broza) niko nije smeo da dira, a i što bi ga neko prozivao, on je tad već bio stariji čovek kojeg je trebalo poštovati zbog stvari koje je uradio. Stvarno smatram da je sloboda koja je sedamdesetih godina vladala bila najviši stadijum slobode koji su narodi sa ovih prostora ikada imali, a tvorci Novog talasa su to iskoristili da kažu kako bi to još moglo društvo da se unapredi. Ta muzika jeste imala svoj uticaj na ljude, ogroman uticaj, ali su ti tokovi napredovanja tokom osamdesetih i početkom devedestih prekinuti i počela je da se favorizuje muzika, umetnost uopšte, koja umesto dobrih emocija izvlači one najgore iz ljudi”, rekao je između ostalog Dušan Vesić.

Ideja za održavanje ovog predstavljanja knjige došla je od Milana Đorđevića, koji je ujedno bio i moderator večeri, vodeći sa svojim gostom razgovor kao intervju. Nakon jednočasovnog razgovora, sa autorom su mogli da porazgovaraju i prisutni u publici. Gost je bio vrlo raspoložen za priču o temi koju odlično poznaje, a kako i sam kaže voli da se druži sa novim ljudima i razmenjuje iskustva i znanje gde god da gostuje. Oni koji su želeli, nakon promocije, mogli su da dođu do svog primerka knjige.

Facebook Komentari