65 dobrovoljnih davalaca krvi odazvalo se pozivu

10. septembar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Danas je u maloj sali sportske Hale u Srbobranu održana akcija dobrovoljniog davanja krvi, organizovana usled značajnog smanjenja zaliha tokom letnjih meseci, prvenstveno „nulte“ krvne grupe.

Akcija je sprovođena u vremenu od 08:00 do 12:00 časova, a iz Crvenog krsta opštine Srbobran upućen je poziv svim davaocima nevezano za krvnu grupu koju imaju, jer je nedostatak jedinica krvi ukupno alarmantan. Dežurna na današnjoj akciji bila je doktorka Jelena Klašnja iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, koja je ocenila odziv Srbobranaca.

“Akcija je odlično protekla, odazvalo se 65 dobrovoljnih davalaca krvi. Njih 60 je dalo krv, a 5 smo morali da odbijemo iz različitih razloga medicinske prirode. Akcije u Srbobranu su uvek dobro organizovane, u čemu nam svesrdno pomažu saradnici iz opštinskog Crvenog krsta. Pandemija je negativno uticala na broj javljanja ljudi koji žele da daju krv, a ono što nam dodatno ne ide na ruku je letnji period, vreme godišnjih odmora, usled čega su nam zalihe krvi smanjene. Čini nam se da se poslednjih dana malo stanje popravlja, odziv davalace je veći kako smo ušli u septembar mesec, što se primeti na svakoj narednoj akciji. Moja poruka svim osobama koje žele da daju krv je da to nikako ne treba da odlažu, nek se odazovu na akcije ili posete Zavod za transfuziju krvi”, poruka je doktorke Jelene.

Facebook Komentari