ODRŽANA 21. SRBOBRANSKA BRAZDA

05. septembar 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

Svesni trenutne epidemiološke situacije, čelni ljudi Mesne zajednice i opštine Srbobran složno su se opredelili da manifestacija “Srbobranska Brazda” bude održana pa makar i revijalno kako bi se tradicija održala. Plugove je danas zajedno spustilo dvadesetak ovdašnjih zemljoradnika čime je poslata prelepa slika iz Srbobrana.

U skladu sa merama koje propisuje opštinski Štab za vanredne situacije organizatori su se potrudili da skup na parceli ZZ “Srbobran” ne prelazi propisani broj učesnika zbog čega niko i nije bio pozivan da dođe već je samo izdato obaveštenje o vremenu održavanja “21. Brazde”. Došli su samo oni koji su zaista želeli da učestvuju u revijalnom oranju, a za sve njih su bile obezbeđene maske i dezinficijensi.

Nedugo nakom što su se na dogovorenom mestu pojavili i poslednji traktori ušlo se u njivu, polako jedan za drugim plugovi su hvatali brazdu napravivši tako dijagonalu preko parcele. Traktori su bili poređani po veličine, od najmanjeg do najvećeg, a predvodio ih je Lazar Antić za volanom IMT-a, već godinama unazad ubedljivo najstariji orač.

Nakon što je i poslednji traktor izašao iz oranice zamolili smo predsednika opštine Srbobran, Radivoja Debeljačkog, da nam kaže nešto više o ovogodišnjoj manifestaciji koja izgleda potpuno drugačije od prethodnih. “Srbobranska Brazda je jedna od najvažnijih manifestacija na teritoriji naše opštine i zaista smo ponosni na nju iako je ove godine više simbolična. I pored toga ona nosi jasnu poruku, a to je da se tradicija nastavlja. Ono što nam je od strane ranijih organizatora ostavljeno u nasleđe mi negujemo i u ovim uslovima. U okviru mnogobrojnih manifestacija koje tokom godine organizuje lokalna samouprava ‘Brazda’ će i dalje biti u fokusu i sigurno je da ćemo vrlo brzo ponovo biti u mogućnosti da je učinimo velikom kao što je to bilo prošle godine. Danas nije bilo pojedinačnih pobednika jer je takmičenje izostalo, tako da mogu da kažem da su pobednici svi oni koji su danas bili ovde. Zahvaljujem se Mesnoj zajednici Srbobran koja je i ove godine bila na visini zadatka u organizaciji ‘Srbobranske Brazde’, a zahvalio bih se i svim ljudima dobre volje koji su došli i podržali manifestaciju da održi tradiciju“, rekao nam je Debeljački.

Na čelu “Srbobranske Brazde” i ove godine je u organizacionom smislu bio Ninoslav Jokanović, predsednik Saveta Mesne zajednice Srbobran, kome je bilo izuzetno važno da se tradicija ne prekida ni u ovim uslovima. “Mesna zajednica koju predstavljam je i ove godine uz podršku lokalne samouprave organizovala manifestaciju koja najbolje predstavlja poljoprivredni kraj u kojem živimo. ‘Srbobranska Brazda’ ove godine ima poseban značaj jer njenim održavajem želimo da pružimo podršku svim ljudima koji su u ovoj godini dali sebe maksimalno u borbi protiv opake bolesti izazvane korona virusom. Takođe želimo svojom istrajnošću da pružimo podršku i onima koji se bore protiv bolesti, i možda najvažnije, da odamo počast našim građanima koji su u toj bitki izgubili živote. Nismo želeli da prekinemo tradiciju koja traje već 21. godinu i u tome se ogleda ta istrajnost”, jasno je poručio Jokanović.

Revijalni karakter ovogodišnje “Brazde” nije uticao na učesnike koji su bili zadovoljni što su i ove godine mogli da učestvuju, a organizator se potrudio da svi dobiju skromne poklone koji će ih sećati na ovu malo drugačiju “Srbobransku Brazdu”. Nakon obavljenog posla u njivi prisutni su se okupili, u za tu namenu naprevljenom hladu, gde su mogli da se osveže uz hladno piće i da nazdrave zajednički za dug vek njihove omiljene manifestacije.

– GALERIJA FOTOGRAFIJA –

 

Facebook Komentari