Školska godina počinje po planu: Najveći broj dece pratiće nastavu u školama.

27. avgust 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Lokalna samouprava postarala se da početak školske godine za sve osnovce i srednjoškolce u Srbobranu može početi normalno, koliko to trenutni uslovi dozvoljavaju, a posebna pažnja je data najmlađima koji po prvi put stupaju u učionice.

Radni režim škola roditeljima đaka već je poznat, a ono što decu čeka kada dođu na prvi čas biće malo drugačiji uslovi u kojima se nastava održava, kraće trajanje časova, manji broj učenika u učionicama i naravno nošenje maski, uz još mnoge neke mere koje treba da zaštite zdravlje svih koji u školi borave. O početku školske 2020/21. rekli su nešto detaljnije predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, ali i direktorica najveće školske ustanove kod nas, Julkica Popović.

“Kao i do sad opština Srbobran nastavlja da pruža podršku školama na početku školske godine, obezbeđen je školski pribor za svakog prvaka. Takođe, lokalna samouprava nastavlja jednu lepu tradiciju, a tiče se subvencionisanja užine u školama u visini od 50 posto za svako dete, zatim besplatna užina za decu romske nacionalnosti i za svako treće, četvrto i naredno dete u svakoj višečlanoj porodici. Deca su naša budućnost i zato lokalna samouprava rado ulaže u njih i pruža značajnu podršku celokupnom školskom sistemu u opštini, Svim školskim radnicima želim uspešnu školsku godinu, i poručujem im da mogu da računaju na svoju lokalnu samoupravu, da joj se obrate za pomoć i podršku u svakom mogućem pogledu”, poručio je Debeljački prosvetarima i zahvalio im se na zalaganju i trudu koji su uložili da ova drugačija školska godina počne bez problema.

Školska godina počeće na vreme, 1. septembra, a direktoricu Popović posebno raduje činjenica da su se u sprovedenoj anketi roditelji odlučili u najvećoj meri za obrazovanje na tradicionalan način, u školskim učionicama. “U nastupajuću školsku godinu Osnovna škola ‘Vuk Karadžić’ ulazi sa 418 đaka, od čega 45 prvačića u dva odeljenja. Sva deca koja pohađaju mlađe razrede biće podeljena u grupe (A i B), s tim što će grupe dolaziti u školu od 8:00 časova i imati 4 skraćena časa, sa jednom velikom pauzom tokom koje će se detaljno dezinfikovati učionice, a tokom malih odmora će se iste provetravati i čistiti. Grupa B će imati tri časa dnevo, a naredne nedelje će zameniti mesta kako bi svi imali isti fond časova”. 

“Za učenike od 5. do 8. razreda je predviđen kombinovani model, ali je propisano da njihove A grupe u školu dolaze ponedeljkom sredom i petkom, dok će B grupe dolaziti utorkom i četvtkom. Naravno i oni će se menjati nedeljno. Vrlo mali broj roditelja se izjasnio za online nastavu, mislim da je reč o njih šestoro, s tim da to ne mora ostati tako. Ministar je najavio da deca umesto maski mogu nositi vizire, što je uticalo na povećanje broja dece koja će pohađati nastavu u školi. Mislim da je deci kontakt sa učiteljima i nastavnicima vrlo važan u čenju  i napredovanju”, objasnila je Julkica Popović i dodala da će prijem prvaka biti kako je i predviđeno 31. avgusta.

Već je poslat dopis roditeljima da samo jedno od njih može doći na prijem deteta u školu, kako bi se broj prisutnih osoba sveo na neophodni minimum, a organizaciji tog skupa posvećena je posebna pažnja kako bi se izbegle sve situacije koje mogu biti okarakterisane kao zdravstveno rizične. Iako je epidemiološka situacija bolja, opuštanja nema, složni su u stavu svi od kojih zavisi školski sistem, jer je zdravlje najvažnije posebno zdravlje najmlađih.

Raspored prijema đaka prvaka po školskim ustanovama u opštini Srbobran 31. avgusta:

  1. OŠ “Petar Drapšin” Turija – 8:00 časova prva grupa, 9:00 časova druga grupa;
  2. OŠ “Vuk Karadžić” Srbobran – 10:00 časova;
  3. OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Srbobran – 10:00 časova učenici koji pohađaju časove na mađarskom jeziku, 11:00 časova učenici koji pohađaju časove na srpskom jeziku;
  4. OŠ “Žarko Zrenjanin Uča” Nadalj – 18:00 časova.

 

Facebook Komentari