SRBOBRANSKA BRAZDA ove godine samo za orače

25. avgust 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

Jedna od značajnijih manifestacija po kojoj je Srbobran dugo i nadaleko poznat treba ove godine da se održi po 21. put na najkvalitetnijim oranicama Evrope. Reč je naravno o manifestaciji “Srbobranska Brazda” koju i ove godine organizuje Mesna zajednica Srbobran u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Kako je epidemiološka situacija u zemlji i dalje rizična, iako ima tendenciju smirivanja, neodgovorno bi bilo priređivati veliko takmičenje i celodnevnu svetkovinu za enorman broj ljudi, na šta smo naviknuti prethodnih godina. S druge strane, organizatori su osećajući obavezu prema tradiciji i nasleđu koji dehinišu poljoprivrednu sredinu u kojoj živimo, odlučili da se 21. Brazda ipak održi, ali u jednom drugačijem formatu i sa dubljom porukom.

Kroz razgovor sa predsednikom saveta Mesne zajednice Srbobran, Ninoslavom Jokanovićem, dobili smo uvid u ideju koja prati ovogodišnju manifestaciju: “Odlučili smo da se 21. ‘Srbobranska Brazda’ održi 5. septembra sa početkom u 9:00 časova, ali bez takmičenja i svih sadržaja koji su pratili proslavu ovog praznika zemljoradnје. Želja nam je da održimo tradiciju Brazde, da izađemo u atar sa traktorima i plugovima i zajedničkim oranjem pošaljemo jednu lepu sliku iz Srbobrana, bez namere da se nadmećemo, sliku jedinstva i istrajnosti. Sliku koja treba da pruži podršku svim lekarima, vojnicima, volonterima i drugim našim građanima koji se od marta ove godine žrtvuju u borbi sa bolešću koja je zahvatila ceo svet”.

“Zemljoradnička zadruga Srbobran ustupila nam je jednu parcelu u severnom delu srbobranskog atara (sa leve strane Prekog puta nedaleko od uključenja sa Subotičkog puta), gde će se u zakazano vreme okupiti svi oni zemljoradnici koji žele da uzmu učešće u ovogodišnjoj Brazdi. Nikome nećemo upućivati pozivnice, neka dođu samo oni koji žele da spuste plug u jednom nesvakidašnjem zajedničkom oranju. Plan nam je da nakon što se skupimo, jedan po jedan traktor ulaze u njivu i vuku brazdu jedan za drugim do kraja parcele, što će sigurno biti lep prizor. Nakon izlaska na asvalt u koloni bi smo se vratili na početak gde bi nas čekalo osveženje, i tu bi zajednički nazdravili u čast svih zaslužnih i za pomen onih naših građana koje je virus zauvek odveo”, rekao je Jokanović u najavi 21. Srbobranske Brazde. Takođe je najavio da će Mesna zajednica Srbobran obezbediti skromne poklone za sve učesnike, kako bi ih sećali na Brazdu koja je bila drugačija od svih prethodnih. Posebno se zahvalio Udruženju “Ruka spasa” jer svojim radom potpomaže sve akcije koje se sprovode, a ovog puta su žene iz udruženja ručno izradile maske za lice sa logoom “Srbobranske Brazde”.

Sve navedeno je samo obaveštenje za one koji žele da učestvuje u ovogodišnjoj Brazdi, koja po rečima Ninoslava neće trajata duže od sat vremena. Kako neće biti izlagača, muzike, šatora sa pićem i hranom, neće biti ni mogućnosti za održavanje nekog većeg narodnog skupa, jer organizatori ne žele da se stvore uslovi za potencijlano širenje korona virusa. Doći će samo oni koji žele da učestvuju u takozvanom defileu orača, bez poziva i na ličnu odgovornost.

Zanimljivost koju nam je u razgovoru otkrio Ninoslav Jokanović, jeste da su predstavnici Srbobranske Brazde ove godine trebali da učestvuju na Svetskom takmičenju orača u Rusiji. Pozivnice su stigle na dve adrese u našoj zemlji, jedna u centralnu Srbiju upućena ženi oraču, a druga u Srbobran. Takmičenje je bilo planirano za jun mesec ove godine, ali je zbog virusa Covid-19 otkazano. Ogromna podrška za organizovanje puta cele delegacije i najboljih takmičara sa 20. Srbobranske Brazde stigla je iz pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, i sekretara lično, Vuka Radojevića, jer je to bila prilika da se na svetskom nivou predstavi, ne samo Srbobran, već Vojvodina i cela Srbija sa svojim karakteristikama i posebnošću, a naravno i sa svojim znanjem u obradi zemlje. Nažalost čast učešća na Svetskom takmičenju orača moraće da sačeka narednu godinu.

Facebook Komentari