Na prvom zasedanju Skupštine Radivoj Debeljački imenovan za predsednika opštine

21. avgust 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Na čelu Opštine Srbobran od danas su novi ljudi, tako je na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Srbobran odlučila većina, koja se izjašnjavala i o drugim pitanjima vezanim za formiranje vlasti nakon lokalnih izbora održanih 21. odnosno 28. juna.

Nakon što je potvrdila mandate svih odbornika, Skupština je za mesto predsednika ovog organa opštine reizabrala Milenu Alargić, koja je i u prethodnom mandatu obavljala pomenutu važnu dužnost. Za mesto zamenka predsednika Skupštine glasanjem je izabrana Slobodanka Gradinac, dok je za mesto sekretara potvrđeno ime Danke Vasiljević.

Skupštinska većina, koju čine odbornici Srpske napredne stranke, za mesto predsednika opštine predložila je Radivoja Debeljačkog, kome je velikom većinom i ukazano poverenje na mandat od 4 godine. Kao njegov zamenik imenovana je Milica Zarić, a istovremeno su potvrđeni i mandati članova novog saziva Opštinskog veća koje čine: Jovica Andrić koji će voditi resor sporta, omladine i turizma, Ilija Gazepov koji će biti zadužen za ekologiju, socijalnu zaštitu, unapređenje položaja penzionera i verskih zajednica, oblasti privrede poljoprivrede i komunalnog uređenja vodiće Miloš Jovanović, Goranka Ašćerić vodiće oblast zdravstva, dok će Beata Sabadoš Fodor biti zadužena za informisanje.

Nakon potvrde mandata, odbornicima se obratio predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački: “U ime Srpske napredne stranke i izborne liste ‘Aleksandar Vučić – Za našu decu’, zahvaljujem se građanima koji su podržali naš program, ideje i sve ono što je postignuto od kada je Srpska napredna stranka preuzela odgovornost za vođenje naše opštine. Zahvaljujem se i ostalim građanima koji su iskoristili svoje biračko pravo, a ne dele našu viziju razvoja, ili smatraju da su drugi programi bili kvalitetniji. Upravo to je odlika demokratičnosti i prava na drugačije mišljenje koje svakako poštujem. Zadovoljan sam što smo uspeli da i pored apsolutne većine u skupštini nađemo zajednički jezik sa našim koalicionim partnerima: Savezom vojvođanskih Mađara, grupom građana ‘Zoran Dudvarski’ i Srpskom radikalnom strankom, sa kojima ćemo deliti odgovornost u periodu koji je pred nama. Posebnu zahvalnost želim da iskažem Paroški Radivoju, prema kome lično i profesionalno gajim veliko poštovanje”. 

“Rezultat koji je postigla Srpska napredna stranka na svim nivoima velika je obaveza i odgovornost, jer nije lako opravdati poverenje koje su nam građani ukazali, ali je sa druge strane veliki vetar u leđa činjenica da je naša lista ostvarila istorijski rezultat na prethodnim izborima. Zbog toga moramo nastaviti tamo gde smo stali, ali uložiti i dodatne napore da naši rezultati budu još bolji kako bi građanima omogućili što kvalitetnije uslove života u našoj lokalnoj zajednici. U vremenu koje je pred nama očekuje nas dosta izazova i promena, pažljivo trošenje budžetskih sredstava na osnovu dobro planirane raspodele po prioritetnim projektima koji se moraju odnostiti na bolje uslove i kvalitet života naših građana. Nastavićemo da ulažemo u infrastrukturne projekte trudeći se da korak po korak rešavamo višedecenijske potrebe za čiju realizaciju je neophodno uložiti dodatne napore, a ja sam uveren da tim koji je danas predložen da preuzme odgovornost vršenja vlasti, ima energiju da istraje u ovom naporu. Posebno napominjem da nam je veoma važan jednak razvoj svih naših naseljenih mesta i da želimo da omogućimo jednake mogućnosti za rast životnog standarda na celoj teritoriji opštine Srbobran”.

“Nastavićemo iz tog razloga sa ulaganjem u ruralne sredine, pre svega pažljivim slušanjem potreba građana koji tamo žive i rade. Za nas su Srbobran, Turija i Nadalj jednako važni . Pored dobre komunalne i infrastrukturne opremljenosti važno je da nastavimo sa stvaranjem što boljih uslova za obrazovanje što takođe predstavlja važan segment životnog standarda. Prioritet nam postaje razvoj privrede, pre svega malih i srednjih preduzeća, konkretnim merama podrške, ali i podsticaji za otvaranje novih firmi i zanatskih radnji, jer je postalo primetno da se sve više naših sugrađana opredeljuje za takav način poslovanja, što je značajno popravilo stanje na tržištu rada. Cilj nam je pre svega da na lokalnom nivou učinimo sve, stvorimo što bolje uslove kako bi podstakli ovakvu vrstu aktivnosti jer se ona višestruko vraća i samim pruža veću mogućnost drugog investiranja. Naravno, kako smo pretežno poljoprivredna sredina, velika je važnost da opština Srbobran pruža snažnu podršku razvoju poljoprivrede, pre svega kroz beskamatna kreditiranja, edukaciju i usmeravanje naših poljoprivrednih proizvođača  da još više koriste izvore finansiranja sa viših nivoa vlasti za šta je potrebna još efikasnija opštinska uprava čija je jedna od uloga da bude servis u službi građana”, rekao je Radivoj Debeljački, a zatim se dotakao i svere ekologije, gde je najavio nastavak rada na pošumljavanju i efikasnijem odlaganju otpada, što su već otpočeti poslovi.

Dotakao se Debeljački u svom prvom obraćanju i zdravstvene zaštite koja je, kako je ocenio, na zavidnom nivou i u koju će se nastaviti sa ulaganjem kroz saradnju sa višim instancama vlasti. Pružanje podrške u razvoju kulture, sporta i razvoja dece biće među prioritetima novoformiranog tima koji će voditi lokalnu samoupravu u ovom mandatu, kao što je to i do sada činjeno.

Skupštinsko zasedanje završeno je imenovanjem novog vršioca dužnosti direktora Ustanove Doma kulture u Srbobranu, pošto je zbog nove funkcije prethodna direktorka morala biti razrešena dužnosti. Na ovu poziciju imenovana je Sonja Stojnović iz Nadalja.

Facebook Komentari