Istorija Srbobrana zabeležena foto objektivom

11. avgust 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Za ovu nedelju Dom kulture je na Trgu slobode u Srbobranu pripremio izložbeni sadržaj koji je od danas dostupan svim znatiželjnicima, ljudima koji vole istoriju i mesto u kom žive. Reč je o izložbi starih fotografija Srbobrana.

Na izložbenim panoima u parku prikazane su poznate srbobranske ulice, znamenite građevine koje i danas ponosno stoje i krase ovdašnju varoš, ali ima i fotografija na kojima su objekti koji su odavno nestali i kojih nema više ko da se seća. Ostale su samo blede slike da nam posvedoče kako je to nekada izgledalo, a sa ponosom možemo reći da je naš Srbobran bio zavidno lepo mesto i pre 150 godina.

Par reči o ovoj izložbi rekla nam je direktorka kulturne ustanove opštine Srbobran, Milica Zarić, koja se u priči dotakla i nekih drugih lepih sadržaja koji su prikazani Srbobrancima a dolaze iz njene ustanove, kao i jednog koji je u pripremi.

“Većina slika koje su izložene prikazuju Srbobran, dok za Turiju i Nadalj imamo samo po jednu jer Dom kulture nema u svom posedu drugih stari fotorafija iz ova dva mesta. Ovu priliku bih iskoristila da pozovem naše građane koji poseduju stare fotografije Srbobrana, Turije i Nadalja, da nam ih pozajme kako bi smo ih umnožili i njima obogatili svoj arhiv. Izložba na otvorenom trajaće do četvrtka, 13. avgusta, otvara se ujutru u 8:00 a sklanja uveče u 21:00 čas”. 

“Ovo je naš način da i u ovim uslovima sugrađanima ponudimo neke kulturne sadržaje, već dve izložbe su realizovane, kao i dva video materijala koji su kod publike odlično primljeni, a tiču se poezije Bojana Mladenovića i priča Ilije Tucića. Pripremamo se za snimanje novog materijala jer nam pozitivne reakcije građana daju podstrek da nastavimo sa radom u istom smeru. Nažalost ne možemo mnogo da planiramo u napred jer je situacija takva da zavisimo od mera koje propisuje Štab za vanredne situacije. Za sada sve ostaje kako jeste, odnosno jednom nedeljno naizmenično ćemo priređivati izložbe na otvorenom i video materijale u kojima predstavljamo književna dela. Potpuno smo usretsređeni na naše lokalne stvaraoce i ono što se tiče naše opštine, video koji snimamo ovog četvrtka, a koji će biti emitovan sledeće nadelje, tiče se Lenke Dunđerski. Neću vam dalje ništa otkrivati jer želim da potpuno uživate u onome što ćemo napraviti”, rekla je Milica prilikom današnjeg obilaska izložbe.

Ona je pozvala svoje sugrađane da ukoliko prolaze kroz centar svrate i do parka i pogledaju fotografije, a naravno poziv važi i za sve one koji nemaju nekih obaveza vezanih za centralne gradske ulice. Izložba može biti dobar razlog da izađete iz kuće, prošetate po lepom vremenu i vidite nešto što možda do sad niste, a tiče se mesta u kom živite.

Facebook Komentari