Više od 50 Srbobranaca dalo krv u vanrednoj akciji

06. avgust 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Druga vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi organizovana je danas u srbobranskoj sportskoj Hali, u maloj sali, a realizovali su je zajednički kao i do sad Crveni krst opštine Srbobran i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine.

Kao i svake godine u ovo doba zalihe krvi su umanjene i zato je organizovanje vanrednih akcija primarna obaveza Zavoda, pogotovo u mestima koja kao Srbobran imaju tradiciju dobrog odziva dobrovoljnih davalaca. Odziv Srbobranaca je uvek dobar, bilo da je reč o redovnoj ili vanrednoj akciji, a ovoga puta javilo se više od 50 ljudi. Pre, tokom, ali i posle akcije upićivan je apel građanima da se jave i doniraju dragocenu tečnost kako bi manjak krvi bio nadomešten. Epidemija Kovid-19 umanjila je broj davalaca na teritorije cele pokrajine, te je zbog toga još važnije da se ljudi pozovu na učešće u akcijama, ali i da posete prostorije Zavoda za transfuziju krvi u Novom Sadu, kažu iz ove zdravstvene ustanove.

Trenutno je deficit najveći kod A krvne grupe u oba Rh faktora.

Naravno u skladu sa merama koje su propisane zbog epidemiološke situacije, iz Zavoda mole građane koji imaju bilo kakve simptome obolevanja, da li temperaturu ili neke respiratorne probleme, ili ukoliko su nedavno putovali van granica Srbije, bili u kontaktu sa zaraženim osobama, da sačekaju 28 dana i zatim ukoliko su zdravi doniraju krv.

Facebook Komentari