Priče Ilije Tucića oživeo mladi glumac amaterskog pozorišta Uglješa Surdučki (VIDEO)

06. avgust 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Ponovo je srbobranski Dom kulture pronašao način da, u ovom vremenu koje je zbog situacije osiromašeno umetničkim sadržajima, osmisli i realizuje jedan lep i kvalitetan muzičko dramski nastup koji je ujedno i zabavan.

Ovoga puta snimljen je video, u dvorištu lokalne kulturne ustanove, čiji je glavni akter i pripovedač mladi glumac amater Uglješa Surdučki iz Nadalja, a govorio je upravo priče koje su nastale iz pera Ilije Tucića, Novosađanina koji je dobar deo svog detinstva proveo baš u ovom našem selu i u njemu pronašao inspiraciju za svoje knjige. Srbobranski tamburaški orkestar “Dogovor iz 1848.” upotpunio je pauze između priča poznatim kompozicijama sa prostora Vojvodine.

Uživajte u pričama Tucić Ilije u interpretaciji Surdučki Uglješe:

Ilija Tucić, rođen je, kako sam kaže, šezdeset i neke godine u Novom Sadu, na Podbari. Kao većina onih kojima su petice iz srpskog “vadile” prosek, opredelio se za studije književnosti. Diplomirao književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Nakon diplomiranja zapošljava se u “Dnevniku” gde se u to vreme, osamdesetih godina, učila prava škola novinarstva. U stalnom je radnom odnosu, kao novinar, urednik ili glavni i odgovorni urednik, u sva tri medija – na televiziji (RTV Vojvodina, Novosadska televizija), radiju i u štampanim izdanjima (u listu Dnevnik, Vojvođanskom magazinu). Kao glavni i odgovorni urednik “Vojvođanskog magazina”, napravio je 125 reportaža po Sremu, Banatu i Bačkoj. Te reportaže pomogle su mu da mikroskopski precizno upozna mentalitet ljudi i mesta naše zemje, severno od Dunava i Save.

Svoja zapažanja pretvorio je u priče. Autor je osam televizijskih dokumentarnih filmova. Do sada objavio četiri knjige: „Čelobašte“, „Male vojvođanske priče“ i „Priče ravnice“ te monografiju o porodici Dunđerski pod nazivom „Čudo u Čibu“. Knjige su zbog uspeha na koje su naišle, doživele ponovljena izdanja.

 

Facebook Komentari