I u doba korone kultura mora da opstane

28. jul 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Svako ko je danas imao priliku da prošeta Trgom slobode mogao je da pogleda izložbu slika na otvorenom, radovi nastali na dečijim kreativnim radionicama koje su organizovali Dom kulture i umetnik Đorđe Ćorić.

Radionice pod nazivom “Bojom do dosmeha i znanja” trajale su mesec dana i održavane su u dvorištu zgrade Ustanove kulture u Srbobranu, gde je 44 mladih slikara izrađivalo najrazličitija dela pod nadzorom master likovnog umetnika Đorđa Ćorića.

Nešto više o retkoj prilici da izložbu slika vidimo na otvorenom, i o njenom nastanku, rekla nam je Milica Zarić, direktorka Doma kulture: “Radionice su u prvi mah održavane dvaput nedeljno po dve grupe, ali kako su se mere Štaba za vanredne situacije pooštravale, podelili smo decu u tri grupe, kako bi ih bilo manje i kako bi se lakše održavala potrebna distanca. Planirali smo da održimo dva ciklusa radionica, ali na žalost dece i svih nas, avgustovska radionica je odložena do daljnjeg, zbog situacije sa virusom korona. To ne znači da smo odustali od njenog održavanja, jer vidimo da su klinci bili jako zadovoljni i da su dolazili u velikom broju, zbog čega se i nadam da ćemo biti ponovo u prilici da se okupimo. Interesovanje dece je zaista bilo veliko, svaki put su dolazili novi polaznici i mi smo ih primali dok nismo došli do toga da nemamo više kapaciteta”.

“Sav materijal za rad obezbedio je Dom kulture, što znači da roditelji nisu imali nikakvih troškova, a nama je bila želja da ponudimo deci neku zanimljivu aktivnost tokom leta, koja od njih traži samo da se pojave i druže se u kreativnom okruženju. Zahvaljujem se Đorđu što je radio sa decom, podučavao ih, i sve to kroz jedan pedagoški pristup. Kako smo i obećali nakon radionica sledi izložba, a to što smo odlučili da je održimo na otvorenom nije samo zato što nismo u mogućnosti da je priredimo u našoj galeriji, već je ovako bliža ljudima i mnogo je više onih koji će moći da je pogledaju”, rekla je Milica i pri tome pozvala svoje sugrađane da prošetaju do parka i uvere se u raskošni talenat srbobranske dece.

Izložba će krasiti Trg slobode tri dana, s tim da će svako veče biti uklanjana i ujutru ponovo postavljana, kako bi slike bile sačuvane. Kako saznajemo ovo neće biti jedina izložba koja će izaći međ građane, na istim panoima će vrlo brzo biti izloženi i neki drugi umetnički radovi.

Još jedna novina koja dolazi iz Doma kulture tiče se poetsko-književnih večeri. Kako je njihovo održavanje trenutno nemoguće pred publikom uživo, ova institucija radi na projektu snimanja ovakvih kulturnih sadržaja koji će uskoro biti prezentovani publici onlajn. “I udoba korone kultura mora da opstane i nastavi rad, a mi se trudimo da i u ovim uslovima pronađemo načine, balans, kako da publici ponudimo neke sadržaje, a da istovremeno ispoštujemo mere Štaba”, dodala je Zarić.

Facebook Komentari