U školsku godinu ulazi se sa novom opremom

27. jul 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” uspešno je završila ovu školsku godinu, iako ista zvanično traje do 31. avgusta, a takođe sprema se i za početak nove 2. septembra, za koju se još ne zna u kom će formatu funkcionisati.

U razgovoru sa direktorkom ove osnovno-školske ustanove, Munjin Erikom, pribavili smo odgovore na neka od pitanja koja se tiču prošle, ali i nove školske godine. Erika kaže da je zadovoljna obrazovnim ciklusom koji je za nama, i pored svih izazova školska godina 2019/20. može se smatrati uspešnom.

“Kao što znate nastava se odvijala normalno do 16. marta, po usvojenom planu i programu. Održane su sve manifestacije, ‘Papirko’ još u oktobru, pa ‘Dečija nedelja’, sva dešavanja oko ‘Lenkinog prstena’, održali smo koncert pred Božić i Novu godinu, kao i Novogodišnji vašar, a jedino što nam je promaklo je ekskurzija. Taman kad smo hteli da raspišemo tender desila se pandemija i sve je stalo kada su u pitanju vannastavne aktivnosti. Počelo je zatim online učenje, u koje su se naša deca lako uključila, zahvaljujući dobrom nastavnom kadru i predanim roditeljima. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su sva deca, njih 490 iz 27 odeljenja, uspešno završila skolsku godinu. Na posletku osmaci su položili malu maturu i svi su uspeli da upišu srednje škole koje su želeli”.

 

“Na žalost sledeću godinu školu će pohađati manje dece, oko 470 učenika, celo jednoodeljenje manje. Ukupno 26, 10 na mađarskom i 16 na srpskom jeziku. Samo prvaka biće od septembra 53, u dva odeljenja nastavu slušati 32 đaka na srpskom jeziku i njih 21 na mađarskom. Razlozi za ovako malo dece su mnogi, porodice napuštaju Srbobran, neki u inostranstvo, a neki u veće gradove, plus nemamo uslugu dnevnog boravka u školi, zbog čega mnogi radije upisuju ‘Vuk Karadžić’. Naša škola ima prostornih mogućnosti za otvaranje dnevnog boravka, zbog čega smo prošle godine, a ponovo i ove, uputili molbu ministarstvu. Prošle godine su nas odbili, a za ovu čekamo odgovor. Nadamo se da će školska godina početi normalno, znamo da se trenutno razmatraju tri verzije programa rada. Nama bi najviše odgovaralo da 2. septembra počnemo da radimo sa decom u školi, najpre zbog prvaka koji treba da savladaju pisanje slova. Ukoliko situacija sa pandemijom ne bude relaksirana do tad, onda bar da radimo dve nedelje u školi, a dve od kuće”, izrazila nam je svoje opravdane nade Erika.

Ono što je najzanimljivije, a ostavili smo za kraj, je vest da je škola “J.J. Zmaj” ove godine imala tu sreću da su joj odobrena čak 3 projekta koji će unaprediti rad ustanove, kako u nastavnom smislu, tako i bezbednosno, a i komfor će biti veći. Naime, kako nas je obavestila direktorka, škola je nakon 10 godina bezuspešnih konkurisanja za opremanje učionica novim nameštajem, sada prvi put dobila sredstva za uređivanje dve najkritičnije učionice. U pitanju su prostorije u kojima se izučavaju fizika i hemija, za čije opremanje su na republičkom konkursu odobrena sredstva od oko 600 hiljada dinara, a sa radovima se kreće u najskorije vreme kako bi do septembra bile spremne za đake.

Drugi konkurs ticao se pokrajinskog fonda, gde su dobijena sredstva za obezbeđivanje tehnike video nadzora. Iako škola raspolaže sistemom video nadzora, sa 12 kamera, samo 4 su nove i zadovoljavaju zahtevne kriterijume današnjice, dok su ostalih 8 već prilično stare i potrebno ih je zameniti, s tim da je želja škole da se i deo dvorišta pokrije video nadzorom. Novac je odobren za nabavku opreme, dok će se za montažu škola obratiti lokalnoj samoupravi, koja bi kao osnivač ove obrazovne ustanove mogla da pokrije troškove instaliranja kamera.

Treći konkurs koji je odobren došao je od Nacionalnog saveta Mađara, i tiče se nabavke dva nova računara, koji su školi falili da kompletira svaku učionicu sa projektorom i računarom, da li desktop i laptop jedinicom. Tokom protekle školske godine obezbeđena je značajna tehnika za te svrhe, resorno Ministarstvo i lokalna samouprava obezbedili su ukupno 20 kompleta računara i projektora.

Facebook Komentari