Nova onlajn izložba posvećena je Dunđerskima

18. jul 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Kulturna dešavanja uglavnom su vezana za zatvorene prostore, a kao takva i dalje se ne mogu održavati u potrebnom kapacitetu, zbog čega je Dom kulture u Srbobranu doneo odluku da nastavi sa izložbama koje će biti prezentovane preko internet portala. Danas vam predstavljamo izložbu “Pogled u prošlost”.

Iz prebogate kolekcije slika, koja se čuva u depou Doma kulture, ovoga puta su svetlo ugledale reprodukcije slika u narodu viđenijih članova porodice Dunđerski. Srbobran treba da se ponosi time što je dom ovoj nekada uglednoj, a danas poznatoj familiji, zbog čega i treba s vremena na vreme podsećati se na njih kako kroz kulturne tako i kroz druge načine odavanja počasti velikim dobrotvorima, industijalcima i humanistima.

Na ovoj izložbi mogu se sresti:

Jelena Lenka Dunđerski – rođena u Srbobranu 21. novembra 1870. – preminula u Beču 21. novembra 1895. godine. Bila je najmlađa ćerka Lazara i Sofije Dunđerski, mezimica, po rečima mnogih savremenika bila je vrlo lepa, inteligentna i načitana devojka, a opet najpoznatija je po zabranjenoj ljubavi koju je gajila sa pesnikom Lazom Kostićem, koji je nakon njene tragične smrti njoj posvetio najlepšu pesmu ikada nastalu u narodu iz kog potiče.

Sofija Dunđerski (Đorđević) – rođena je 1831 – umrla 1920. Bila je žena Lazara Dunđerskog i majka Olge Jovanović, Jelene Lenke Dunđerski, Dr. prava Geodona Gede Dunđerskog, Đorđa Đoke Dunđerskog i Emilije Milke Dunđerski.

Teodora Dora Dunđerski – rođena u Srbobranu (1887. ili 1888.), poznata je kao žena Gedeona Gede Dunđerskog, industrijalca i veleposednika. Imali su troje dece: Lazara II (1903.-1956.) zatim Dušana (1906.-1977.) kao i Sofiju (1907.-nepoznato) koja kasnije postaje žena grofa Tivadara Deževija. Teodora Dunđerski umrla je u Novom Sadu 23. februara 1965. godine.

Gedeon Geda Dunđerski – rođen je u Srbobranu 1. februara 1875. godine, sin Lazarov i naslednik najvećeg dela njegovih imanja i industrijskih pogona, bogatstvo koje se smatralo najvećim u Srba u Austro-ugarskoj monarhiji. Geda je bio doktor prava, bankar i veliki dobrotvor svoga naroda. Preminuo je u Budimpešti 12. jula 1939.

Bogdan Dunđerski – čovek koji je za svoje potrebe izgradio poznati dvorac Fantast, rođen je u Srbobranu 1861. godine, pored toga što je kao i svi Dunđerski bio veliki posednik zemlje, bio je i dobrotvor, čak i narodni poslanik, a ostaće upamćen po svom hedonističkom načinu života o kojem se i danas prepričavaju anegdote sa statusom legendi. Umro je 1. novembra 1943. godine u svojoj rezidenciji nadomak Srbobrana, koja pripada Bečeju.

Gedeon Geca Dunđerski – 1807. godine rođen je u Srbobranu, sin Avramov, smatra se začetnikom bogatstva u porodici, jer je od očevog imanja uspeo da napravi pravu poslovnu imperiju. Zanimljivo je da je on bio prvo dete koje je kršteno u današnjoj pravoslavnoj crkvi u Srbobranu, a krstio ga je Episkop Bački u znak prosperiteta sela i napretka naroda njegovog. Umro je 1883. godine.

Lazar Dunđerski – bio je sin Gece Dunđerskog, rođen u Srbobranu 25. marta 1833. godine, i ostaće upamćen kao najveći dobrotvor srpskog naroda, ktitor mnogih kulturnih i drugih zdanja koja su služila, a neka i danas služe njegovom narodu. Takođe mnogo je ulagao u stvaralaštvo srpskih umetnika, a kada neko pomisli na veličinu bogatstva Dunđerskih, nesvesno misli na ono što je posedovao Lazar, jer je za njegovog života veličina poseda i broj industrijskih pogona bio na vrhuncu. Lazar je i definitivno najveći i najpoznatiji član ove srbobranske porodice.

Facebook Komentari