Obeležavanje Ivanjdana skromnije nego pre

07. jul 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva

Neobično su puste centralne seoske ulice u Nadalju, jeste da su takve tokom cele godine, ali na današnji dan 7. juli, to jeste atipično. Ivanjdan je taj jedan dan u godini kada najmanje mesto srbobranske opštine privuče posetioce sa svih strana, ali ne i u doba korone.

Ove godine, kako smo već pisali, nema organizovane proslave Ivanjdana, izostali su koncerti, šatre i svenarodna svetkovina, korona je učinila svoje i Nadaljčani to razumeju, zdravlje je važnije. Oko same crkve ima postavljeno tek par tezgi za slatkišima i igračkama, ali su izostali kupci, ili bar nenamerni posetioci koji bi prošetali međ njima. Ista stvar je i sa ugostiteljskim uslugama, nema brojnih šatri na koje smo navikli, nema žive svirke koja bi privukla ljude da nazdrave ovom danu, radi samo jedna kafana u kojoj je za posle podne najavljen nastup tamburaša u bašti, ali samo do 22 časa i uz ograničen broj posetilaca, kako bi se ispoštovale mere koje je propisao opštinski Štab za vanredne situacije.

Vanredni zdravstveni uslovi u našoj zemlji nalažu da se u skladu sa njima svi ponašamo, ali opet postoje stvari koje se moraju obaviti na crkveni praznik i u doba epidemije. Komentar o ovogodišnjem, nešto skromnijem, obeležavanju crkvene slave u Nadalju zatražili smo od ovdašnjeg sveštenika pravoslavnog hrama u Nadalju, Janković Srđana. “Živimo u doba velikih izazova i zato je važno da budemo jedinstveni, složni i da se molimo za zdravlje. Danas u Nadalju proslavljamo dan rođenja Svetog Jovana Preteče Krstitelja, činimo to u skladu sa situacijom u kojoj smo se našli. Sa verom u boga i moleći mu se, kao i Svetom Jovanu, da nam podari zdravlja i sreće, nadamo se da će i ovo zlo otići od našeg naroda i da ćemo izaći kao pobednici, ne samo u telesnom, nego i u duhovnom smislu”, rekao je otac Srđan, naknadno pozdravivši sve čitaoce portala Srbobran Danas.

Kaže nam sveštenik da crkveni deo obeležavanja slave protiče vrlo lepo, “Skupilo se naroda koliko je moglo, manje nego inače, ali opet hvala bogu što u radosti možemo da proslavimo rođenje Jovanovo”, sa optimizmom u glasu dodao je Janković.

Facebook Komentari