Đorđe Ćorić: Sva deca su kreativna

25. juna 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: deca, Kultura

Projekat pod nazivom  „Bojom do osmeha“, koji u saradnji sa Domom kulture u Srbobranu realizuje master likovni umetnik Đorđe Ćorić, zavredio je pažnju većeg broja dece koja, kako nemaju trenutno drugih zanimljivih aktivnosti, rado grabe priliku za druženje i kreativan rad.

Većina dece danas svoje slobodno vreme provodi uz ekran nekog od uređaja koji pružaju video zabavu, što ume da bude loše ako je jedini vid dokolice. Da bi izrasla u ljude svestranih interesovanja, deci je potrebno ponuditi i druge vidove zabave, a najbolji su oni koji će ih kreativno uposliti, pomoći im da se razvijaju i napreduju. Likovno-kreativna radionica koja se sredom i četvrtkom održava u dvorištu Doma kulture podstiče kod dece stvaralaštvo plasirano kroz kvalitetnu razonodu i druženje. Deci je data potpuna sloboda u radu, teme sami biruja, a o tehnikama, slikarskom umeći i svemu drugom što im je potrebno da bi napredovali u svom likovnom izražavanju razgovaraju sa svojim nastavnikom Đorđetom, koji je uvek spreman da na njihovu radoznalost adekvatno odgovori, i zadovolji sve želje svojih mladih kolega umetnika.

„Radionica ‘Bojom do osmeha’ je idejni produkt nastao u saradnji Doma kulture u Srbobranu i mene, master likovnog umetnika, jedna lepa ideja koja je zaživela na radost mnogobrojne dece. Nakon situacije nastale oko epidemije koronavirusa, kada smo svi pa i deca bili ograničeni u kretanju i druženju, želeli smo da mališanima ponudimo neki vid kvalitetno provedenog vremena. Dvorište Doma kulture je jedan prelep ambijent, prirodna idila, u kojem deca mogu da budu slobodna da šetaju, pričaju i stvaraju, zbog čega je bio idealno mesto za održavanje radionice. Izuzetno pozitivno me je iznenadio broj dece koja su se prijavila za radionicu, jesam očekivao da polaznika bude dosta, ali 40 i više je svakako iznenađenje. Koliko sam srećan što ima dece zainteresovane za ovaj projekat, toliko sam zahvalan i roditeljima što su dozvolili deci da učestvuju u nečemu što može biti vrlo plodonosno“.

„Još tokom studija sam imao prilike da radim sa decom u osnovnoj i srednjoj školi, a takođe radim u privatnoj školi u Novom Sadu, tako da imam iskustva u radu sa najmlađima. Mogu da ocenim šta neko dete od 6, 8 ili 10 godina može da pruži po pitanju kreativnosti u likovnom stvaralaštvu, te tako i ne zahtevam od njih nešto što im nije poznato ili na šta ne mogu da odgovore. U Domu kulture radim sa decom uzrasta od 6 do 13 godina, jasno je da su različita i da su neka kvalitetnija za rad u većem ili manjem stepenu, ali ono što im je svima zajedničko je da su sva kreativna. Dečija kreativnost i stvaralaštvo je nešto najiskrenije što možete pronaći, a za njih same je bitno da mogu da se izraze na pravi način, zbog čega i mislim da je ovo što radimo pun pogodak. Radovi koje ćete imati prilike da pogledate na izložbi koju spremamo, nose neku poruku i mislim da će biti zanimljivi široj publici, a pogotovo roditeljima malih umetnika“, objasnio nam je Ćorić.

Likovnom radionicom koja se realizuje pod okriljem Doma kulture zadovoljna je i direktorka ove ustanove, Milica Zarić: „Za mene je takođe brojnost dece glavni utisak, jer nismo očekavali da će se toliko njih prijaviti, a neki se još prijavljuju. Kada sam sa Đorđetom razgovarala o ovoj ideji očekivanja su nam bila da će se odazvati 15-20 naših malih sugrađana, ali je taj broj dvostruko veći i nije konačan. Iskoristiću ovu priliku da pozovem decu i njihove roditelje da se priključe. potrebno je samo da pozovu Dom kulture ili prosto dođu kod nas, rado ćemo prihvatiti još dece koja žele da slikaju, druže se i nauče nešto novo o umetnosti. Radionice se održavaju dva puta nedeljno, sredom i četvrtkom, i oba dana nam dolaze po dve uzrasne grupe, mlađi od 16:30, a stariji od 18:00 časova“.

„Prvobitna ideja bila je da radionica traje mesec dana, i da negde oko Petrovdana napravimo izložbu, ali kada smo videli koliko ima zainteresovane dece, odlučili smo da produžimo druženje na još mesec dana, tako da ćemo imati i dve izložbe. Prvu ćemo prirediti kako je i planirano oko Petrovdana, a drugu mesec dana kasnije u okviru manifestacije ‘Kulturno leto’. Tako ćemo našim mališanima ponuditi više aktivnosti tokom leta, bar što se tiče slikarstva, a tu je i dramska sekcija za koju je i dalje otvoren upis, potrebno je samo da se jave u Dom kulture a mi ćemo ih povezati sa glumicom Lidijom Stevanović, koja će i ove godine voditi amatersko pozorištte u Srbobranu“, rekla nam je Milica Zarić, koja ne krije ambiciju da ovo leto deci učini najzanimljivijim do sad, jer kako većina zbog korone neće ići na more, želja je lokalne ustanove kulture da sadržajima koje će priređivati u Srbobranu, mališanima letnji raspust učini zanimljivim, da budu aktivna i produktivna, a ne samo da slobodno vreme provode uz ekrane sa televizijskim i internet sadržajima.

Adresa Doma kulture je Cara Lazara 6 u Srbobranu, a broj telefona je 021 731 919.

 

Facebook Komentari