Srbobran postao deo regionalnog plana za upravljanje otpadom

18. jun 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Grad Novi Sad i opštine Srbobran, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Temerin i Vrbas, danas su u Gradskoj kući na sednici Međuopštinske radne grupe za upravljanje otpadom, potpisali regionalni plan upravljanja istim, i to za period 2019.-2028.

Ispred srbobranske opštine sastanku je prisustvovala i plan za Regionalni plan upravljanja otpadom potpisala, predsednica Skupštine opštine Srbobran, Milena Alargić, a svoj potpis na isti ugovor stavila je i predsednica Međuopštinske radne grupe Mira Radenović. Regionalni plan upravljanja otpadom predstavlja dokument kojim se uspostavlja upravljanje otpadom na nivou regiona, a u skladu sa nacionalnom Strategijom upravljanja otpadom. Ovaj plan, za članice Regiona, predstavlja nastavak strateškog pristupa usvojenog u Regionalnom planu iz 2012. godine i rezultat je čitavog niza aktivnosti koje su pokrenute radi rešavanja pitanja postupanja sa otpadom i uspostavljanja Regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Na sastanku je precizirano da je cilj plana uspostavljanje dugoročno održivog regionalnog sistema upravljanja otpadom, i to na način koji će minimalno uticati na životnu sredinu i zdravlje ljudi, primenjujući napredne tehnologije za upravljanje otpadom, koji uključuju: prevenciju nastajanja, ponovno korišćenje i reciklažu, potom tretman otpada i odlaganje ostatka, kao i podizanje svesti o pitanjima upravljanja otpadom. Razvijanjem Regionalnog plana upravljanja otpadom odrediće se prioriteti i strateški okvir za postupanje i tretman otpada koji je u skladu sa nacionalnim i propisima Evropske unije za upravljanje otpadom i Strategijom upravljanja otpadom Republike Srbije i u skladu sa Regionalnim planom usvojenim 2012. godine.

Facebook Komentari