Paroški: Socijalisti u Srbobranu svojim postupcima brinu samo o sebi, a ne o građanima

18. jun 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Politika

Građani će 21. juna na republičkim, parlamentarnim i lokalnim izborima birati svoje predstavnike koji će u naredne četiri godine preuzeti odgovornost vršenja vlasti. Tim povodom, predsednik opštine Srbobran i poverenik SNS Srbobran, Radivoj Paroški, osvrnuo se na dosadašnji rad Srpske napredne stranke u Srbobranu koja je u prethodne četiri godine bila nosilac vlasti na lokalu, ali i na saradnju sa dosadašnjim koalicionim partnerima Socijalističkom partijom Srbije.

Intervju sa Radivojem Paroškim, predsednikom opštine Srbobran i poverenikom Srpske napredne stranke u Srbobranu:

Za svega nekoliko dana očekuju nas izbori na svim nivoima. S obzirom da je Srpska napredna stranka u prethodnom mandatnom periodu bila nosilac vlasti u Srbobranu, kako ste zadovoljni do sada učinjenim i koji su planovi za budućnost?

“Mogu da kažem da sam veoma zadovoljan svim realizovanim projektima u periodu koji i nije previše dug da bi uspeli da ostvarimo sve ono što smo zacrtali kao cilj. Podsetiću vas da sam na mesto predsednika došao sredinom 2017. godine, ali i pored toga mislim da smo uspeli da ostvarimo veoma dobre rezultate koji idu u korist svim građanima opštine Srbobran. Mojim saradnicima i meni je bilo veoma važno da čujemo potrebe građana i da pokušamo svoj plan razvoja da usmerimo upravo u tom pravcu i zato je važno da nakon lokalnih izbora nastavimo sa ulaganjima u bolji životni standard naših građana”.

Srbija je prošla kroz velika iskušenja kada je kriza sa korona virusom u pitanju. Kako ste zadovoljni odzivom volontera u Srbobranu?

“Ponosan sam na koji način je naša država uspela da odreaguje na tešku situaciju u kojoj smo se našli. Lokalna samouprava se takođe trudila da svim građanima omogući da što lakše prebrode period koji je sada već iza nas. Na terenu i u kol centrima imali smo na raspolaganju više od 100 volontera, među kojima je većina bila iz redova Srpske napredne stranke. Naravno, bilo je građana koji nisu stranački aktivni niti pripadaju bilo kojoj političkoj opciji, ali su izrazili želju da pomognu i ja sam im beskrajno zahvalan na tome”.

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Srbobran odbornici Socijalističke partije Srbije su u nekoliko navrata napuštali sednicu nezadovoljni odlukama koje se donose. Kako komentarišete postupke koalicionih partnera koji čine deo vladajuće većine?

“Fascinira me mržnja koju predstavnici Socijalističke partije u Srbobranu imaju prema Srpskoj naprednoj stranci i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću. Mislim da to nikada nisu krili, ali su na poslednjoj sednici potpuno javno i bez ustručavanja pokazali da građanima opštine Srbobran ne žele dobro, a sve to zbog sopstvenih predizbornih interesa. Na dnevnom redu Skupštine našla se odluka o prvom rebalansu budžeta gde je predviđena izgradnja poveznog cevovoda za fabriku vode u Turiji i javnog prevoza na teritoriji Opštine, a odbornici Socijalističke partije ne samo da nisu podržali odluke od velike važnosti za našu lokalnu zajednicu, već su i napustili skupštinsku salu, što dovoljno govori koliko im je stalo do interesa građana opštine Srbobran”.

Da li vas je iznenadio ovakav stav doskorašnjih koalicionih partnera?

“Iskren da budem, nije. Nakon dogovaranja sa organizatorima protesta protiv Aleksandra Vučića, učestvovanja njihovih članova Opštinskog odbora u šetnjama protiv predsednika Republike, osporavanjem odluka od važnosti za sve građane opštine Srbobran, pritiscima na rukovodstvo Centra za socijalni rad da omoguće socijalnu pomoć građanima koji to ne zaslužuju i otvorenim napadanjem Srpske napredne stranke, nisam iznenađen što je u predizbornoj kampanji samo izašlo na videlo ono što je već davno moglo da se pretpostavi. Za sve ove tvrdnje posedujemo foto dokumentaciju. Interesantna činjenica je i da su socijalisti daleko više truda uložili da kum Zorana Mladenovića pobedi Srpsku naprednu stranku na izborima za Mesne zajednice, nego što su se angažovali da pomognu pobedi Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, iako smo išli sa zajedničkim kandidatom. Mržnja socijalista prema Srpskoj naprednoj stranci je tolika da jedini nisu učestvovali u volonterskim aktivnostima za vreme vanrednog stanja”.

Socijalistička partija Srbije je na pokrajinskom i republičkom nivou imala određene resore koji su mogli da opštini Srbobran donesu brojne benefite. Da li je u tom pogledu ostvarena neka vrsta saradnje sa višim nivoima vlasti?

“Funkcioneri Socijalističke partije Srbije u Srbobranu ne samo da nisu imali volju da pomognu našoj lokalnoj samoupravi da obezbedi sredstva preko njihovih sekretarijata i ministarstava nego nisu nalazili za shodno da dolaze na posao. Više su vremena provodili u kafićima nego na svojim radnim mestima, pa zato i ne čudi da recimo Ministarstvo lokalne samouprave, koje je bilo pod kontrolom socijalista, nije opredelilo nijedan dinar za kanalizaciju u opštini Srbobran iako je mnogim opštinama i gradovima to bio jedan od načina rešavanja ovog problema. Primera radi, Srpska napredna stranka je zahvaljujući podršci Sekretarijata za poljoprivredu uspela da potpuno rekonstruiše vodovod u Nadalju i sanira vodovodne šahtove na teritoriji cele Opštine. Takođe je to bio slučaj i kada su atarski putevi u pitanju, što naši poljoprivrednici svakodnevno imaju priliku da primete”.

Ako se sagledaju sve iznesene činjenice, kakva je budućnost saradnje Srpske napredne stranke i Socijalističke partije u Srbobranu?

Ako Socijalistička partija Srbije u Srbobranu otvoreno napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ne podržava važne odluke od značaja za sve naše građane i pokušava da deluje opoziciono prema vlasti u kojoj i sama učestvuje, mislim da je dalja saradnja neostvariva. Srpskoj naprednoj stranci će interes građana uvek biti na prvom mestu a to je stav koji ne dele i naši koalicioni partneri, koji očigledno imaju druge prioritete”, nedvosmisleno je obrazložio Paroški.

Facebook Komentari