RUKA SPASA pružena je i najstarijima

17. jun 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, udruženje

Srbobransko udruženje građana koje se najčešće spominje ujedno je i ono koje najviše radi na terenu, “Ruka spasa” je pomoć i pažnju do sad pružala uglavnom deci, a realizacijom današnjeg projekta “Mislimo na stara lica”, podrška je stigla do starijih građana opštine Srbobran koji se bore sa socijalno-ekonomskim izazovima.

Kao i u svim humanim akcijama koje sprovodi ovo udruženja, učestvovala je i lokalna samouprava čiji predsednik Paroški Radivoj često ističe da je socijalna odgovornost jedno od načela kojima se ova opštinska vlast vodi. On je prisustvovao na današnjoj realizaciji projekta, koja je upriličena u Velikoj skupštinskoj sali, gde se okupilo dvadesetak građana opštine koji su pozvani da dobiju određenu pomoć u vidu novih jastuka, pokrivača, praška za pranje rublja i paketa koji uključuje sve potrebne hemijske proizvode za održavanje higijene domaćinstva.

Pre same podele pomoći okupljenim starijim građanima obratio se predsednik Paroški, koji ih je pozdravio i poželeo im odobrodošlicu: “Radujem se što smo se okupili i ovim povodom, i uvek mi je zadovoljstvo kada sarađujemo sa udruženjem ‘Ruka spasa’ i vrednim ženama koje ga čine. One su neprestano aktivne i stižu da pruže pomoć gde god uoče da je ona potrebna. Posebno ću istaći angažovanost udruženja u prvim danima vanrednog stanja, u vreme kada zaštitne maske nisu mogle nigde da se nabave, ‘Ruka spasa’ je brzo reagovala i počela da šije te maske. Svakodnevno su u opštinu stizale određene količine iz udruženja, a mi smo onda mogli da ih delimo sugrađanima i tamo gde su bile najpotrebnije. Ta akcija, kao i ova danas, predstavlja društveno odgovorno delovanje. Lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva u te svrhe, kako kroz socijalna davanja tako i kroz finansiranje projekata za koje mogu da konkurišu udruženja. Paketi pomoći, koje danas dobijate, nadam se da će vam biti od koristi, a istovremeno želim i da vam se zahvalim na trpeljivosti i pravom odnosu koji ste imali tokom vanredne situacije, kada ste bili sprečeni da napuštate domove. Trudili smo se da na taj način zaštitimo najugroženije stanovništvo, a to su upravo građani starije životne dobi. Uspeli smo u Sbobranu da sačuvamo sve živote od korone, a vi ste tome doprineli poštujući donete mere”, rekao je Paroški i na posletku poželeo okupljenima da budu zdravi, da paze na sebe jer sa godinama je zdravlje dragocenije i potrebno ga je bolje čuvati.

Pošto su paketi pomoći podeljeni Savka Lazić nam je detaljnije objasnila značenje projekta “Mislimo na stara lica”. “Za današnji projekat smo konkurisali kod lokalne samouprave, zbog epidemije koronavirusa je malo kasnio, a sad su se stvorili uslovi da on može biti realizovan. Mi u udruženju odabrali smo 20 osoba starijih od 60 godina koje žive na teritoriji naše opštine. Ova sredina ima veliki broj građana starije životne dobi i među njima je dosta onih koji dolaze iz porodica prognanih u ratovima, socijalno ugrožene osobe, bolesni ljudi, invalidi i slično, zbog čega smo smatrali da treba i ‘Ruka spasa’ da se uključi i nekako pomgne tim ljudima. Imamo jednu baku koja ima 87 godina i sigurno zaslužuje da joj se bar malo olakša život, i da zna da neko misli na nju”.

“Zahvalni smo opštini Srbobran i predsedniku Paroškom što nas podržava u radu, a nadamo se da ćemo uspeti i u narednim godinama da realizujemo nešto slično i da ova akciju postane redovna kao ona gde darujemo bebe. ‘Ruka spasa’ nastavlja sa drugim akcijama, želja nama je da posetioce Petrovdanskih dana u Srbobranu dočekamo sa malim slatkim paketićima i možda nekim suvenirom koji će ih podsetiti na naše mesto i ovu manifestaciju. Nama je podrška lokalne samouprave vrlo važna i zato želimo da i mi podržimo dešavanja koja ona organizuje”, objasnila je gospođa Lazić i najavila da se bliži i rođendan udruženja, koji će takođe biti prigodno obeležen. Savka se na posletku javno zahvalila ljudima koji su se odazvali pozivu i danas došli u Veliku salu i poželela im da u zdravlju koriste poklone koje su dobili.

Facebook Komentari